Política 25/07/2016

El Parlament podrà multar els diputats que acceptin regals per més de 150 euros

La mesura s'inclou dins el codi de conducta que la cambra aprovarà en el ple d'aquesta setmana

Europa Press
2 min
La comissió de reglament del Parlament ha votat aquest dilluns a favor que la proposta de codi de conducta dels diputats es debati al Ple

BarcelonaLa comissió de reglament del Parlament ha aprovat aquest dilluns el primer codi de conducta dels diputats, que preveu multes de fins a 12.000 euros en cas d'incompliment d'algun dels seus articles. Entre els punts més destacats, els que sancionen actuar per interès personal i acceptar regals valorats en més de 150 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta iniciativa s'emmarca dins la llei de transparència i defineix els principis bàsics als quals els diputats s'han d'ajustar en tot moment: la integritat, l'honorabilitat, l'objectivitat, la imparcialitat, la transparència, la responsabilitat i l'austeritat.

Una de les principals novetats del codi de conducta se centra en el conflicte d'interessos. Fins ara, es tenia en compte l'activitat del mateix diputat, però ara s'amplia el cercle fins al segon grau de consanguinitat i afinitat, és a dir, fins a avis, néts, germans i cunyats.

Per tant, els diputats no podran prendre part en les decisions que estiguin relacionades directament amb matèries en les quals poden estar implicats familiars de fins a un segon grau. En cas de sospita, la mesa del Parlament podrà demanar informació concreta.

Vigilància als regals i les invitacions

Els diputats tampoc podran acceptar regals o obsequis de més de 150 euros i, en cas de rebre'ls, hauran d'entregar-los al Parlament per tal que posteriorment es destinin a activitats o serveis socials.

Tampoc podran acceptar certes ofertes d'hospitalitat, invitacions i altres serveis que impliquin despeses a tercers en benefici propi o de familiars, ni percebre dietes o despeses de representació addicionals a les de la seva pròpia estructura retributiva.

També hauran de publicar la seva agenda parlamentària, complir amb el règim d'incompatibilitat i presentar una declaració d'interessos econòmics, entre altres obligacions. El text s'haurà de ratificar en el proper ple del Parlament, tot i que els grups ja han manifestat aquest dilluns la seva voluntat que prosperi.

stats