Política 31/10/2016

Pascal anima el PSC a sumar-se al referèndum per no deixar en via morta "l'acte de valentia inútil" de la investidura

El PDECat insta els 'comuns' a mullar-se a favor del sí o el no a la independència i a aclarir si defensaran "fins al final" la consulta

Begoña Fuentes / ACN
3 min
Perfil de Marta Pascal durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaLa coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha animat el PSC a sumar-se al referèndum després que els seus diputats al Congrés votessin no a la investidura de Mariano Rajoy, desmarcant-se del PSOE. Per tal que "l'acte de valentia i coratge polític més inútil de la història" no quedi "en via morta", Pascal ha convidat el partit de Miquel Iceta a "trobar maneres de visualitzar aquesta actitud de suma cap als interessos de Catalunya en la celebració del referèndum". En una entrevista a l'ACN, la dirigent del PDECat també ha instat el món dels 'comuns' a mullar-se a favor del sí o el no a la independència i a aclarir si defensaran la consulta "fins al final".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pascal ha fet una crida al PSC per "sumar-se a la majoria" favorable al referèndum i a traduir la valentia de dissabte passat en una aposta pel dret a l'autodeterminació dels pobles. "Els convido que la coherència imperi, i si han estat disposats a fer un acte com el d'aquest cap de setmana, també ho puguin fer més endavant", ha insistit.

No obstant això, la coordinadora general del PDECat ha ironitzat sobre l'abstenció dels 7 diputats socialistes catalans en la investidura de Mariano Rajoy. Creu que ha estat un "acte de valentia i coratge polític", però alhora "el més inútil de la història", ja que el candidat del PP segueix al capdavant de la Moncloa.

Per la seva banda, els socialistes catalans preparen el congrés intern d'aquest proper cap de setmana sense una referència explícita al referèndum d'autodeterminació, un cop eliminada la referència que es feia a la 'via canadenca' en l'esborrany inicial.

"Enduriment" del discurs unionista del PSOE

En aquesta línia, Pascal ha criticat que el PSOE se sumi, 'de facto', al bloc "bel·ligerant" de PP i C's contra Catalunya, i amb la seva posició, hagi acabat "avalant" les polítiques del PP dels darrers 4 anys. També aquelles que van "deliberadament" en contra dels interessos de Catalunya, com ara l'"ofec econòmic", la Lomce, el FLA o la falta d'inversions, ha puntualitzat.

"Em resistia a creure que el PSOE seria còmplice d'aquestes maneres de fer", ha admès. Pascal ha augurat un "enduriment" del discurs dels socialistes espanyols contra el sobiranisme català. Una mostra d'aquesta actitud, ha dit, es veurà davant la petició de tramitar el suplicatori del diputat al Congrés Francesc Homs per l'organització del procés participatiu del 9-N.

Davant d'això, la dirigent demòcrata ha tornat a oferir el PDECat com l'aixopluc dels socialistes catalanistes que se senten "orfes i desconcertats". "Fem una crida perquè se sumin al PDECat, que des de la centralitat i el respecte al dret a decidir és un partit que aspira a aglutinar moltes sensibilitats ideològiques", ha assenyalat.

Crida al món dels 'comuns'

D'altra banda, Pascal ha reclamat a l'espai polític dels 'comuns' que surti de l'ambigüitat i es posicioni clarament en el bloc del sí o no a la independència. "Benvinguda la complicitat dels 'comuns' al referèndum, però els interpel·lo a donar la resposta a aquest referèndum", ha apuntat, i ha recordat que l'unionisme va comptar els suports electorals de CSQP en el bàndol del no a les passades eleccions al Parlament.

La coordinadora general del Partit Demòcrata també ha demanat que aclareixin si defensaran "fins al final" el referèndum. "El referèndum pactat és la millor via, però no perquè l'Estat ens doni carbassa deixarem de donar resposta al mandat que ens va fer la gent i es palpa al carrer", ha afegit.

Així mateix, Pascal ha avisat que el referèndum independentista ha de ser "clar" i amb resposta binària. Així que, ha advertit Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem, "no s'hi val a dir que el referèndum és sobre una cosa que no és". "Serà sobre la independència, amb dues respostes clares, no hi haurà versions contradictòries: sí o no", ha remarcat.

Finalment, la dirigent del PDECat ha refermat la importància que la cimera pel referèndum que hauria de convocar el Govern –reclamada sobretot per CSQP i la CUP– sumi nous agents i aconsegueixi eixamplar la base social de l'independentisme, alhora que faci "emergir amb tota normalitat" els arguments tant del sí com del no a la secessió. I és que, a parer seu, l'unionisme "intenta desfer la legitimitat del procés" perquè "es nega a explicar com s'imagina Catalunya dins l'estat espanyol".

stats