Política 11/01/2013

El PSC decidirà dilluns si presenta un text alternatiu a la declaració sobiranista de CiU i ERC

Abans de votar 'no' al text que han elaborat CiU i ERC, intentarà eliminar els aspectes inassumibles pel PSC com el de "constituir Catalunya en un nou estat en el marc de la UE"

Efe
1 min
EL GIR DEL PSC I LA INQUIETUD D'ICV I LA CUP MATISEN LA POSICIÓ DE CIU I ERC
 Pere Navarro, que a la foto passa per davant d'Artur Mas i Oriol Junqueras en una de les sessions del debat d'investidura, ha fet un gir. Després de dir que s'abstindria de manera sistemàtica sobre el dret a decidir perquè CiU i ERC el privatitzaven en el seu acord, ara està disposat a debatre totes les propostes i a decidir després el seu vot. Però no farà res "il·legal".

BarcelonaLa comissió executiva del PSC decidirà dilluns vinent si presenta un text alternatiu a la declaració de sobirania que han pactat CiU i ERC o si esmenen aquest document de manera que en quedi fora qualsevol al·lusió a una eventual independència de Catalunya. Així ho han assegurat fonts socialistes, de manera que el PSC no es limitarà a votar 'no' al text que han elaborat CiU i ERC, sinó que abans intentarà eliminar-ne els aspectes inassumibles pel partit de Pere Navarro, especialment la referència a "constituir Catalunya en un nou estat en el marc de la UE".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això podria fer-se bé amb esmenes al text o bé tot presentant-hi un document alternatiu, la fórmula que va fer servir el PSC quan l'estiu passat el Parlament va aprovar una resolució que defensava el "dret a decidir" dels catalans en una consulta d'autodeterminació. En aquesta ocasió, el PSC volia emfatitzar amb la seva proposta pròpia que la consulta havia de ser "legal, pactada i vinculant"; ara, els socialistes estan molestos perquè la declaració no es limita a defensar el "dret a decidir" sinó que inclou "postures independentistes", amb les quals en cap cas combrega el partit de Navarro.

El document pactat entre CiU i ERC ha causat un notable malestar a la resta de partits que donen suport a la celebració de la consulta, especialment en el PSC i a ICV-EUiA. Aquestes formacions esperaven rebre un text que defensés "el dret a decidir" dels catalans, però no "la constitució de Catalunya en un nou estat en el marc de la UE", una expressió que les dues formacions consideren "excloent".

stats