Política 11/06/2014

De la votació diferent del PSOE a la dona de Terrassa: el lideratge de Pere Navarro en cinc moments clau

Navarro ha hagut de gestionar diverses polèmiques, com el vot díscol del sector catalanista per la consulta

Ara
2 min
Pere Navarro, a la seu del PSC / PERE VIRGILI

Barcelona1. ... i Rubalcaba va parlar de federalisme

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de setmanes d'intens debat entre l'esquerra espanyola, el setembre del 2012 el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va fer seva la paraula 'federalisme'. En una entrevista a la Cadena SER, el líder socialista va apostar per "avançar en direcció federal i veure si això encaixa en la Constitució, i, si no, canviar la Constitució, perquè no és immutable".

2. Els crítics se li rebel·len

La proposta per demanar al Congrés el traspàs de la competència per poder convocar un referèndum a Catalunya va ser la gota que va fer vessar el got del sector catalanista del PSC. El 16 de gener, els diputats Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Marina Geli van trencar la disciplina de vot del PSC i es van afegir a CiU, ERC i ICV-EUiA. Com a càstig, la direcció del partit els va apartar dels seus càrrecs al Parlament. No els va restituir fins aquest dimarts, com a gest d'aproximació als crítics després de la debacle de les eleccions europees.

3. Petició d'abdicació al rei

"Plantejo avui obertament, i públicament, la necessitat d'abdicació de l'actual cap de l'Estat". Així es va expressar Navarro el 20 de febrer del 2013, quan va demanar a Joan Carles I que plegués. El socialista va advocar, en aquell moment, per un "relleu tranquil" en què el paper del príncep Felip fos "rellevant", malgrat declarar-se un "republicà convençut".

4. Quan Navarro també va ser díscol... amb el PSOE

Els diputats del PSC han votat dos cops diferent del PSOE pel dret a decidir dels catalans al Congrés. Ho van fer el febrer del 2013, quan tots els diputats van votar 'sí' a la resolució de CiU a favor del dret a decidir. I ho van tornar a fer l'octubre del mateix any, quan es van negar a donar el sí a una moció d'UPyD per rebutjar "la fal·làcia del dret a decidir".

5. La dona de Terrassa i la senyera bruta

L'afer de la plantofada i la senyera bruta ha sigut, sens dubte, un dels moments més polèmics que ha protagonitzat Pere Navarro al capdavant del PSC. En un primer moment, el líder del PSC va vincular la suposada agressió a la "crispació" generada arran del procés sobiranista, una declaració que va aixecar molta polseguera. Després de setmanes de recerca aferrissada, i en plena campanya electoral per les europees, els Mossos localitzaven la dona i resolien el misteri: Navarro i la dona s'havien discutit, anys enrere, per una senyera bruta.

stats