Política 24/07/2013

El PP bloqueja la compareixença del president del TC al Congrés

El PSOE i CiU volien que expliqués als diputats l'afiliació al PP i per què va escriure un llibre on insultava els catalans

M. Eugènia Quetglas
2 min
El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos

MadridEl president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, no compareixerà al Congrés dels Diputats per donar explicacions a la cambra sobre la seva militància al PP quan ja era magistrat de l'alt tribunal. La majoria absoluta del PP ha impedit que la mesa donés llum verda a la petició de compareixença defensada pel PSOE i CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars argumenten que els membres del Tribunal Constitucional no poden estar sotmesos al control parlamentari. En canvi, per l'oposició és inadmissible que Pérez de los Cobos no revelés als grups del Senat –que el van triar com a magistrat– que estava afiliat al PP. Ara, segons la diputada socialista Carmen Silva, el president del TC no serà imparcial quan hagi de deliberar un recurs a favor o en contra dels interessos del PP.

El número dos de CiU a Madrid, Pere Macias, ha explicat que el seu grup avalava la compareixença del president del TC perquè, a més de parlar de la seva afiliació al PP entre el 2008 i el 2011, donés explicacions sobre un llibre que va escriure "amb l'únic objectiu d'insultar els catalans".

Macias ha considerat aquest fet molt més greu que el tuit enviat pel que va ser director adjunt de la Marca Espanya, Joan Carles Gafo, en què va escriure: "Catalans de merda, no es mereixen res", i que li va costar el cessament.

Macias, assegura que el president del Constitucional hauria de comparèixer per dir que "d'ara endavant no intervendrà en cap tema que afecti o tingui relació amb Catalunya".

La vicepresidenta, tampoc

La majoria popular també ha impedit que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, comparegui al Congrés per donar explicacions sobre aquest mateix assumpte: la militància al PP del president del TC des del 2008 i fins al 2011.

stats