Política 28/05/2018

Picabaralla entre EH Bildu i Bermúdez de Castro: "La raó d'estat està fent que la separació de poders no existeixi"

El secretari d'estat li replica que visiti "tot Catalunya" i no només la del "llaç groc"

Ara
2 min
Picabaralla entre EH Bildu i Bermúdez de Castro: "La raó d'Estat està fent que la separació de poders no existeixi"

MadridPicabaralla entre EH Bildu i el secretari d'estat Roberto Bermúdez de Castro, durant la seva compareixença a la comissió constitucional del Senat. El diputat Jon Iñarritu ha retret a la Moncloa que no publiqui el nomenament dels consellers per "sentit comú" sense sustentar-se en "cap base legal". "La raó d'estat està fent desaparèixer la separació de poders", ha sentenciat Iñarritu, que ha acusat el govern espanyol de mantenir contactes amb el Tribunal Constitucional perquè decideixi al seu favor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iñarritu ha recordat que quan el govern espanyol va presentar un recurs preventiu contra la investidura de Carles Puigdemont, el diari 'El País' va publicar que hi havia hagut "contactes" amb el Constitucional, que va decidir prendre mesures cautelars excepcionals per vetar la investidura de l'expresident.

De Castro ha rebutjat la crítica d'Iñarritu i ha argumentat que si no hi hagués separació de poders no s'haurien vist algunes sentències recents, en al·lusió a la del cas Gürtel de la setmana passada. "La separació de poders està prou demostrada", ha subratllat.

Pel que fa a la no publicació dels nomenaments dels consellers proposats pel nou president, Quim Torra, s'ha mostrat disposat a comparèixer de nou per donar totes les explicacions necessàries.

La picabaralla ha continuat per la polèmica dels llaços grocs, ja que De castro ha acusat Iñarritu d'haver-se referit als que retiren aquests símbols com a "ultres", malgrat que el senador no havia fet servir aquest terme. Ahir, durant una manifestació per la unitat d'Espanya a Barcelona, va resultar agredit un agent de la Guàrdia Urbana quan els manifestants demanaven que es retirés el llaç groc de la façana de l'Ajuntament, a la plaça de Sant Jaume.

"Qualifica d'ultres els que retiren les creus; ¿i com qualifica els que han anat a posar-les?", li ha preguntat Bermúdez de Castro, que ha acusat el senador de "desqualificar" el 50 per cent de la població catalana que no pensa com ell. Així, De Castro ha demanat a Iñarritu que visiti "tot Catalunya" i no només la del "llaç groc".

Per què el CIS no pregunta per la monarquia?

Iñarritu també ha preguntat al secretari d'estat per què fa anys que les enquestes del CIS no pregunten sobre la monarquia a Espanya. "Per què no es pregunta com es fa amb la resta de les institucions de l'Estat"?, ha dit el dirigent d'EH Bildu. "¿També hi ha hagut trucades de la Zarzuela o ha sigut una decisió del govern no incorporar-la per no tenir un rei suspès?", ha afegit. A més, ha titllat de "chusquero" el discurs del rei Felip VI el 3 d'octubre, després del referèndum.

A més, Iñarritu ha recordat que en els pressupostos de l'Estat per a aquest 2018 ha augmentat la partida a la monarquia.

La resposta de De Castro ha sigut clara: la monarquia "no és un problema" per als ciutadans.

stats