Política 04/12/2020

Polèmica per la presència de Josep Costa en una cimera independentista amb el xenòfob Front Nacional de Catalunya

La reunió, convocada per exmembres de l'ANC, era la primera per explorar una llista unitària

Ara
3 min
Polèmica per la presència de Josep Costa en una reunió amb el xenòfob Front Nacional de Catalunya

BarcelonaLa primera reunió del col·lectiu Donec Perficiam, integrada pels set secretaris nacionals de l'ANC que van dimitir el 3 de novembre i que demana una candidatura unitària el 14-F, ha aixecat una forta polseguera per la presència del vicepresident del Parlament, Josep Costa, com ha avançat Nació Digital i ha pogut confirmar aquest diari, en una cimera on també hi havia representats del partit xenòfob Front Nacional de Catalunya. JxCat s'ha defensat assegurant que, tot i que forma part del grup parlamentari, Costa no milita al partit i que hi va anar a títol individual i sense consultar-ho a ningú. Fonts del col·lectiu han admès a l'ARA que Costa hi anava "a títol individual", però afirmen que ell mateix va assegurar que la candidata de Junts, Laura Borràs –a qui és molt proper– "sabia que hi assistiria".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a l'ACN, Costa ha negat taxativament haver assistit a la reunió en nom de Junts per Catalunya o exercint qualsevol altra representació que no fos estrictament la personal. Ha lamentat que no se l'havia informat prèviament de qui assistiria a la reunió i que si hagués sabut qui hi hauria no s'hi hauria connectat. També que en cap moment s'havia plantejat la trobada com una reunió per explorar possibles aliances electorals, sinó com una reunió privada per analitzar el moment que travessa el moviment independentista.

La portaveu de JxCat Elsa Artadi i la diputada de la formació Aurora Madaula se n'han desmarcat ràpidament un cop ha transcendit la notícia a les xarxes. Artadi ha dit que "JxCat no ha assistit a aquesta reunió, cap membre de la direcció ni ningú autoritzat pel partit", i que la seva formació "no participa en reunions amb partits xenòfobs".

Madaula, per la seva banda, ha assenyalat que JxCat "no ha enviat ningú a aquesta reunió". "Si algú hi ha anat usant el nostre nom ho ha fet de manera unilateral i sense la nostra autorització ni coneixement", ha afegit abans de reiterar que no tenen "res a veure amb aquesta reunió".

ERC i la CUP declinen assistir-hi

La cimera, que es va fer ahir de forma telemàtica per la pandèmia, va aplegar representants de Demòcrates, l'Assemblea de Represaliats i Activistes, el Bloc Sobiranista Català, Directe68, Força Catalunya –també de tarannà identitari– i Solidaritat. Els integrants d'aquests partits, segons ha informat en un comunicat el col·lectiu, es tornaran a reunir la setmana vinent per mirar d'explorar una possible coalició als comicis.

A la reunió no hi van assistir, malgrat haver estat convidats, ni la CUP, ni ERC, ni el PDECat, ni Poble Lliure, ni Primàries Catalunya. El PDECat, segons Donec Perficiam, va declinar la invitació argumentant que havien de "sotmetre-ho a consideració de la seva executiva, que no es reunia fins dilluns vinent", mentre que Primàries Catalunya va deixar clar als impulsors del moviment que volen concórrer sols a les eleccions.

El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha demanat aquest divendres la dimissió del vicepresident del Parlament, Josep Costa, per "blanquejar" l'extrema dreta. "Blanquejar l’extrema dreta: línia vermella #dimissió", ha escrit al seu compte de Twitter.

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez també ha reaccionat a Twitter assegurant que, per a ella, "el més greu" és que Costa és vicepresident del Parlament. En una segona piulada ha escrit: "Quan el vicepresident del Parlament arriba a una reunió i hi troba l'ultradreta, per molt catalana que sigui, agafa i marxa sense dubtar-ho ni un segon. És intolerable que Josep Costa participés a una taula amb racistes declarats. I una vergonya per a la institució del Parlament".

stats