Política 11/10/2019

Més Policia Nacional i Guàrdia Civil a l'aeroport, l'AVE i els ports per les protestes de la sentència

El centre de coordinació del dispositiu s'activarà demà, però entrarà en marxa totalment a partir de dilluns

P.e.
2 min
Un agent de la Guàrdia Civil al port de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaAmb la previsió que dilluns el Tribunal Suprem faci pública la sentència del judici al Procés, el dispositiu policial per les protestes de resposta es comença a fer visible. Els agents de reforç que s'han enviat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ja seran a partir d'aquest cap de setmana, segons l'ACN, a les infraestructures susceptibles de concentrar les mobilitzacions: l'aeroport del Prat, les estacions de l'AVE i els ports. Els efectius dels cossos espanyols estaran en contacte amb el Centre de Coordinació Operativa (Cecor) del dispositiu, instal·lat al departament d'Interior i que s'activarà demà per les manifestacions del 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat.

Però el Cecor no entrarà en marxa totalment fins dilluns, quan tot apunta que se sabrà la sentència. Estarà liderat pels Mossos d'Esquadra, que coordinaran el dispositiu amb la presència a la sala de comandaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. El Cecor estarà operatiu les 24 hores del dia fins que es consideri oportú. També hi haurà representants de la Guàrdia Urbana i Trànsit, ja que una de les principals mobilitzacions s'espera a les carreteres amb les marxes populars convocades per l'ANC i Òmnium. A partir de dilluns hi haurà tots els recursos disponibles dels tres cossos de seguretat per destinar-los a les manifestacions que es puguin produir per la decisió del Suprem.

Fonts del ministeri de l'Interior han apuntat que tots els efectius extres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, uns 1.500, ja hauran arribat a Catalunya aquest cap de setmana. El dispositiu s'ha planificat en diverses reunions els últims dies amb la idea que els Mossos siguin a primera línia i que els agents espanyols se situïn dins les infraestructures o els edificis de titularitat de l'Estat, com la Delegació del govern espanyol. La previsió és que les actuacions d'ordre públic vagin a càrrec de la policia catalana. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat aquesta setmana que es garantiria el dret a expressar-se.

Queixes per les condicions

El trasllat d'agents dels cossos espanyols ja ha generat les primeres queixes. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha denunciat que, com va passar fa dos anys amb el dispositiu per l'1-O, el desplegament s'ha tornat a fer amb "improvisació i condicions precàries". Segons recull Efe, s'ha ordenat a alguns agents traslladar-se a Catalunya amb prou feines 48 hores abans. L'AUGC, majoritària a l'institut armat, ha exposat que s'han cancel·lat les vacances o els permisos i s'han ampliat les hores de servei.

Des de fa una setmana, coincidint amb el segon aniversari de l'1-O, els Mossos també han tornat a activar el dispositiu d'ordre públic Minerva per augmentar la disponibilitat dels agents antidisturbis, de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). La policia catalana ha apujat el nivell d'alerta per tenir a punt el màxim nombre d'efectius antiavalots.

stats