UN RACÓ DE LES MUNICIPALS
Política 13/05/2019

“Hi haurà gent a Pontons que votarà l’alcalde del PP i Puigdemont a Europa”

Els veïns de Pontons, el poble més alt del Penedès, porten fins a l’extrem aquella màxima que assegura que a les eleccions municipals no es vota el partit sinó la persona

Jordi Mumbrú
3 min
“Hi haurà gent a Pontons que votarà l’alcalde del PP i Puigdemont a Europa”

PontonsEls veïns de Pontons, el poble més alt del Penedès, porten fins a l’extrem aquella màxima que assegura que a les eleccions municipals no es vota el partit sinó la persona. En aquest poble de 458 persones, on les opcions independentistes escombren a les eleccions generals i a les catalanes, l’alcalde és del PP des del 1999. De fet, és l’únic municipi de tot Catalunya governat pel Partit Popular. “Pots jugar-te el coll que hi haurà gent del poble que diumenge de la setmana vinent votarà Puigdemont a les europees i el PP a les municipals”, diu Rosa Pedrosa, número 2 de Pontons ens Importa, una nova agrupació veïnal que es presenta a les eleccions municipals per intentar acabar amb aquesta hegemonia popular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’experiència avisa que no serà fàcil, però les integrants de la nova agrupació confien que podran donar “la sorpresa”, segons assegura Cristina Garcia, la cap de llista. Al poble les coneixen com “les nenes” o “les tietes” i algunes són properes a la CUP i ERC. De les deu persones que formen aquesta nova llista, només dues són homes.

Qui ha intentat fins ara prendre aquesta alcaldia al PP és Lluís Escardó, candidat de Junts per Pontons. “L’anterior alcalde [Lluís Caldentey] tenia molta mà dreta”, reconeix Escardó, “però la gent del poble sap que el que hi ha ara [Josep Tutusaus] no li arriba ni a la sola de les sabates”, diu.

Punt d’inflexió

Per a Escardó s’obre ara una nova oportunitat, ja que el novembre de l’any passat l’alcalde que ha convertit Pontons en la Gàl·lia del PP a Catalunya va abandonar el càrrec per motius de salut i el seu lloc l’ocupa des d’aleshores Josep Tutusaus. Tot i que el nou alcalde ha sigut regidor durant 20 anys i la mà dreta de Caldentey, està per veure si serà capaç de mantenir l’única alcaldia catalana dels populars. “Sabem que a molts votants nostres els costa agafar la papereta del PP”, reconeix el candidat, que defensa que “una cosa és el missatge que el partit dona a Espanya o a Catalunya i una altra la del poble”. Segurament per aquest motiu -i per la patacada electoral dels populars a les generals-, no es veu ni un sol cartell del PP en tot el poble, on sembla que només es presentin Junts per Pontons i Pontons ens Importa.

Segons defensa l’alcalde, el secret perquè un poble independentista voti un alcalde del PP és “no parlar de política”. Tutusaus sosté orgullós: “Nosaltres no fem política, solucionem els problemes del poble”. I repeteix una frase que molts veïns també li ha sentit dir sovint: “Jo soc del PP i també soc home, blanc, heterosexual i del Barça, però això no vol dir que només governi per als heterosexuals del Barça”.

Totes les persones consultades, fins i tot els seus rivals polítics, expliquen que l’anterior alcalde escoltava tothom: “Si li deies que hi havia un problema amb un determinat camí o uns arbres que molestaven, la setmana següent ho arreglava”. Alguns, però, denuncien que aquestes alcaldades han acabat generant “un sistema d’amiguisme” perillós, segons denuncia Pedrosa. Escardó va encara més enllà i assegura que hi ha “pisos pastera al poble, amb persones empadronades que no viuen aquí i que només venen a votar cada quatre anys”. Escardó també critica que moltes de les obres que s’han fet al poble s’han pagat “gràcies al 155”, ja que el govern espanyol ha volgut compensar “l’únic poble que el PP té a Catalunya”. Una d’aquestes inversions ha sigut la reforma del Centre Social. Ahir al migdia, Josep Tena, veí del poble, estava a la barra del flamant centre social prenent un refresc. Per a ell, que havia votat el PP, és de destacar que l’alcalde hagi aconseguit inversions, però no té clar que torni a votar popular. “Tutusaus no és Caldentey. M’ho estic pensant”, diu.

El PP surt a defensar 20 anys de govern però ho fa en un moment difícil: d’una banda, el PP té la imatge molt tocada, i, de l’altra, l’alcalde que ha guanyat les últimes eleccions ja no encapçala la llista. A més, ha aparegut una nova opció política que té bona relació amb Junts per Pontons. Si els dos partits sumessin, fàcilment es posarien d’acord per pactar i prendre-li al PP la seva única alcaldia catalana. En les eleccions del 2015 Escardó es va quedar només a 36 vots de la victòria.

Municipi: Pontons

Comarca: Alt Penedès

Habitants: 458

Alcalde: Josep Tutusaus (PP)

Ple municipal: PP (4), CiU (3)

stats