Política 07/10/2019

Primàries Barcelona, lluny dels avals necessaris per presentar-se a les eleccions espanyoles

La plataforma de Graupera, que només es presentava per Barcelona, punxa en l'assalt al Congrés

Xavi Tedó
2 min
Primàries Barcelona, lluny dels avals necessaris per presentar-se a les eleccions espanyoles

BarcelonaNomés hi haurà tres llistes independentistes a les eleccions espanyoles del 10-N. Si la CUP ha quadruplicat els avals que necessitava per presentar-se a les quatre demarcacions catalanes, i se suma així a les candidatures d'ERC i JxCat, la candidatura de Primàries Barcelona, que només optava a fer-ho a Barcelona, no ha obtingut les gairebé cinc mil firmes que li calien per fer el salt al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La plataforma va emetre un comunicat ahir a la mitjanit, quan es tancava el termini, on ratificava, com va avançar l'ARA, que no podrien concórrer als comicis en quedar-se a "menys de 500 avals d’aconseguir presentar la candidatura independentista de bloqueig a les eleccions espanyoles". Els seus promotors van agrair "a tots els voluntaris i avalistes per la feina intensa d’aquesta setmana, especialment la marató d’aquests darrers dies".

L'impulsor de la plataforma, Jordi Graupera, va fer una crida el dia abans a través de Twitter a fer un últim esforç per recollir firmes i fins i tot va anunciar que les recollirien a domicili si algú n'aconseguia 25, cosa que posava de manifest que no els estava resultant fàcil arribar al topall exigit.

Primàries Barcelona volia impulsar una candidatura de "bloqueig" de cara a les pròximes eleccions generals després que en una consulta interna en què van participar 3.000 persones un 94,1% dels seus simpatitzants decidissin concórrer als comicis. Els pilars d'aquesta candidatura eren no a qualsevol investidura a la presidència del govern espanyol i votar en contra dels pressupostos estatals. La coalició era entre Barcelona és Capital i Els Verds-Confederació Ecologista de Catalunya, l'apoderat dels quals és Jordi Puig, curiosament diputat de JxCat.

La decisió es va adoptar, segons denuncien diversos membres de Primàries d'arreu del territori, sense consultar-ho a la resta de nuclis. "Ens en vam assabentar per la premsa, és una ocurrència de Barcelona és Capital", denuncia un altre integrant de la plataforma. "Això no ha ajudat gaire que se la fessin seva, més enllà de les discrepàncies que hi pugui haver quant a estratègia, que també hi són, com a totes les organitzacions", denuncia un altre membre de Primàries Catalunya, que critica que "no es va fer cap proposta al territori".

stats