Política 22/11/2016

Puigdemont diu que el suplicatori d'Homs posa "pedres a la maleta" del diàleg

Una àmplia representació de polítics catalans i dels partits del Congrés contraris al suplicatori acompanyen a Madrid el diputat del PDECat

Dani Sánchez Ugart
3 min
Puigdemont, Mas i Junqueras demanen que el Congrés rebutgi "per decència" el suplicatori d'Homs

MadridFrancesc Homs ha rebut el suport aquest dimarts d'una àmplia delegació de polítics catalans i d'altres partits de l'Estat el dia que el Congrés aprovarà el suplicatori que permetrà que sigui jutjat pel Tribunal Suprem per la seva implicació en el 9-N. Des de Barcelona han arribat a Madrid per a l'acte el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i l'expresident Artur Mas, entre altres persones. També hi han participat representants del PNB, ERC, EH Bildu i Units Podem i les seves confluències al Congrés, partits que votaran en contra de l'acceptació del suplicatori. L'acte ha servit per demanar que es deixi enrere la "judicialització de la política" que fa el PP i que es respecti la separació de poders.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha sigut l'encarregat de cloure l'acte i ha afirmat que el Congrés escriurà avui "una pàgina vergonyant del parlamentarisme espanyol que els seus representants voldran que no es recordi". Per al president de la Generalitat, l'acceptació del suplicatori suposa posar "més pedres a la maleta del diàleg", i deixa en "retòrica" les "gesticulacions" del govern espanyol els últims dies per intentar inocular la idea del diàleg a Catalunya. També ha dit que la votació posa "seriosament en perill" la democràcia, perquè qui té poder per triar els membres del Constitucional té la certesa que els que incompleixen són els altres. "Quan les regles del joc democràtic li van a la contra, simplement les canvia", ha afirmat Puigdemont, que ha demanat "coratge" al Congrés per evitar que es processi un polític per "complir els seus compromisos electorals".

"Avui és especialment necessari sortir en defensa de la democràcia i els demòcrates", ha afegit el president, que ha considerat que "la democràcia no pot ser 'low cost'" ni "de baixa intensitat", perquè si ho és no podrà demanar als votants que surtin en defensa seva quan "estigui en perill".

Junqueras ha considerat que "les dificultats de la democràcia s'han de resoldre amb més democràcia", i ha denunciat que l'Estat respongui amb "tribunals escollits políticament". "És difícil defensar en qualsevol context que, per exemple, el senyor Santiago Vidal sigui inhabilitat mentre se li posa una catifa vermella al senyor Daniel de Alfonso. També és difícil explicar que avui s'aprovi un suplicatori per a Francesc Homs mentre que Jorge Fernández Díaz presideix una comissió parlamentària", ha afirmat el líder republicà, que ha redoblat "el compromís amb les urnes i el vot dels ciutadans".

Mas ha dit que per "decència i dignitat" el Congrés ha de rebutjar el suplicatori, perquè l'únic pecat d'Homs va ser "escoltar la gent". L'expresident català ha reptat el PSOE, que votarà a favor del suplicatori, a preguntar-se si és "digne" fer president Rajoy i voler tirar endavant el processament de l'exportaveu del Govern.

El diputat de Junts pel Sí al Parlament Lluís Llach, que també ha participat en l'acte, ha assegurat que el processament d'Homs diu molt poc de la "qualitat de les institucions" espanyoles, que s'han de plantejar si estan fent honor a l'existència de la "separació de poders". Un judici similar han fet els representants de Compromís i EH Bildu.

"És un cas de llibre. Els suplicatoris van ser inventats per evitar que les cambres siguin alterades. I això és el que passarà", ha denunciat el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que ha considerat que és un "procediment estrictament polític".

El diputat d'En Comú Podem Marcelo Expósito, per la seva banda, ha expressat que fora bo que en lloc d'estar debatent el suplicatori es parlés al Congrés "de la qüestió política de fons, que una part important de la societat catalana fa temps que demana exercir el seu dret a decidir".

stats