TROBADA ENTRE PRESIDENTS
Política 19/04/2016

Puigdemont espera rebre la "comprensió" de Rajoy respecte del procés

El president català posarà sobre la taula de la reunió la qüestió sobiranista, els drets socials, els "incompliments" de l'Estat i la "judicialització de la política"

Gerard Pruna / Roger Tugas
2 min
Carles Puigdemont fa balanç dels 100 dies de govern

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha volgut avançar aquest dimarts què li transmetrà concretament dimecres al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, per deferència al seu interlocutor. Tot i això, sí que ha detallat quins són els quatre àmbits sobre els quals la part catalana voldrà fer pivotar la trobada. "Som un Parlament amb majoria independentista", ha començat, motiu pel qual "no s’entendria que anés a Madrid i no li parlés d’això a Rajoy".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda de la qüestió del procés sobiranista, però, Puigdemont també vol abordar altres elements més quotidians, per bé que no espera que hi hagi gaires acords concrets a la sortida de la reunió, ja que no ha estat una cimera amb gaire preparació prèvia ni amb reunions dels respectius equips. Espera, però, que hi hagi "una comprensió" pel que fa al procés sobiranista català, ja que aquest no és una dèria d'un polític o un partit.

Tot i això, el president català posarà sobre la taula també aspectes referents als drets socials, com l'acolliment de refugiats –que, per ara, l'Estat no permet–, la lluita contra la pobresa energètica –amb el decret català per fer-hi front anul·lat– o el sostre de dèficit. En un tercer àmbit, abordarà els "incompliments de l'Estat", els quals se sumen als 23 punts que va reivindicar en el seu moment Artur Mas, "dels quals se n'han complert un i mig". El quart i últim punt seria la "judicialització de la política".

No es mulla sobre la llista única independentista

La trobada de Puigdemont amb Rajoy arriba en un context d'incertesa en la política espanyola, abocada cap a la celebració d'unes noves eleccions el 26 de juny. El president de la Generalitat, que ha subratllat que el que passi a l'estat espanyol no modificarà el full de ruta del Govern, ha fet referència també a la possibilitat que l'independentisme vagi en una única llista a les urnes, com defensa el portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs.

Tot i que ha destacat que aquest és un debat que correspon als partits i que ell no s'hi ha de ficar, Puigdemont ha subratllat que ell és president de la Generalitat gràcies al fet que gran part de l'independentisme va anar de la mà el 27-S, i ha destacat que "a ningú se li escapa què suposaria un resultat llegit segons el qual la primera força a Catalunya fos independentista".

stats