Política 15/04/2018

Puigdemont proposarà un nou candidat si es manté el veto a Sànchez

El president no vol nous comicis i afirma que “hi ha temps” per trobar solucions a la investidura

M. Roger / A. Mascaró
3 min
Imatge del plató a Berlín on el director de TV3, Vicent Sanchis, li va fer l’entrevista a Carles Puigdemont, la primera després de sortir de la presó de Neümunster.

BarcelonaSi depèn de Junts per Catalunya, no hi haurà noves eleccions. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar ahir aquest missatge nítid a les veus —algunes dins la seva mateixa formació— que no descarten uns nous comicis. Un cop la investidura ha quedat altre cop congelada per l’enèsim veto del jutge Pablo Llarena a la investidura de Jordi Sànchez, el president va obrir la porta a un nou candidat. Ho va dir a TV3 en la primera entrevista després de sortir de la presó de Neumünster, a Alemanya: “Si no és possible la investidura de Jordi Sànchez, hem de proposar un altre candidat”, va exposar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La candidatura de Sànchez està pendent del nou front judicial obert pel Parlament, querellat contra Llarena per prevaricació per no atendre la demanda de l’ONU en què demanava respectar els drets polítics del candidat. Tot i que el rellotge corre —el 22 expira el termini—, el president va defensar que “hi ha temps” per trobar una solució.

Quina seria l’alternativa a Sànchez? Puigdemont no va aclarir el debat sobre el pla D, i les seves respostes van ajudar a mantenir totes les incògnites. Va esquivar la pregunta sobre si ell tornaria a ser candidat i en cap moment es va descartar per a la investidura. Al contrari, va subratllar que els 135 diputats tenen dret a ser elegits i va fer èmfasi que podia ser-ho qui permetés “el reglament, la llei de la presidència i la Constitució”. L’al·lusió a la norma que regula la investidura no era gratuïta, en un moment que el Parlament està tramitant la norma per poder escollir president a distància.

Tot i deixar la porta oberta a ser candidat, Puigdemont va deixar entreveure que el seu paper continuarà sent el de dirigir l’Espai Lliure de Brussel·les, l’òrgan a l’exili que vol internacionalitzar el Procés. Aquesta realitat encaixa amb els plans que s’estan estudiant a Junts per Catalunya: tornar a intentar la investidura de Puigdemont i, en cas de ser anul·lada, activar un pla D que, ara per ara, passa per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Puigdemont no va apuntar cap nom i va centrar les respostes sobre el bloqueig de la investidura a insistir que no hi hauria eleccions. És més, va subratllar que qui té interès que es repeteixin els comicis és el govern espanyol: “L’única agenda que té l'Estat és repetir eleccions, perquè no li va agradar el resultat del 21 de desembre”, va lamentar, i va reiterar que l’executiu de Mariano Rajoy vol “baralles i divisions” en l’independentisme. Ho fa, va denunciar, utilitzant un poder judicial i uns fiscals que “obeeixen el govern”. Malgrat els obstacles, Puigdemont va confiar que es podrà tenir un executiu abans que s’hagin de repetir els comicis: “La nostra obligació és buscar una fórmula perquè no hi hagi eleccions. La nostra voluntat i els nostres esforços són per evitar-les”, va recalcar.

La mobilització

La missió d’aquest nou Govern, va dir Puigdemont, serà ser fidels a l’1 d’octubre dins les competències “limitades” que té l’autonomia catalana. I la tasca més urgent, revertir la suspensió de l’autonomia: “S’ha de fer un pla de xoc per reconduir els efectes del 155”.

El president, que encara té el risc de ser extradit per malversació, va donar les gràcies als que l’han ajudat a l’exili, a qui els deu “la vida”. També a la mobilització popular, expressada un cop més ahir als carrers de Barcelona. “Hi ha hagut una manifestació impressionant. La gent hi és. I la gent va sortir contra pors i amenaces a votar. No ho podem perdre de vista, això”. La fórmula de Puigdemont per no decebre l’independentisme és un nou candidat, que ara per ara és una incògnita, i un govern “que no estigui de genolls”.

stats