Política 25/04/2016

Puigdemont s'implicarà "activament" en la refundació de CDC

Descarta aspirar a la secretaria general del partit i tornar-se a presentar a les eleccions per repetir al capdavant de la Generalitat

Núria Orriols
3 min
Artur Mas i Carles Puigdemont, aquesta tarda a la seu de CDC, després d'anunciar que l'alcalde de Girona serà finalment el president de la Generalitat / MANOLO GARCÍA

Barcelona"No és moment d'hiperlideratges messiànics que condueixin el país al paradís. Mentre siguem integradors, el procés anirà en la bona direcció". Aquesta és la màxima del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aquest dilluns ha reiterat, en una entrevista a RAC1, que no es tornarà a presentar com a presidenciable en unes eleccions al Parlament –tot i que l'expresident Artur Mas ha expressat que li agradaria que ho tornés a fer–. Ara bé, Puigdemont sí que ha fet tota una declaració d'intencions de cara a la refundació de CDC: "Hi vull participar activament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé ha deixat clar que no vol optar a la secretaria general del partit –de moment els candidats més visibles són l'exconseller Germà Gordó i el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull–, l'actual president de la Generalitat ha expressat la seva voluntat d'implicar-s'hi per "renovar" Convergència i fer-ho de la mà dels alcaldes del partit –una família de CDC que, tal com ha publicat l'ARA, reclamen més poder per a les bases de la formació–. "No vull ser invisible en el debat polític", ha asseverat. De fet, ahir Puigdemont va tenir una trobada informal amb diversos alcaldes del territori. "Em sento part d'aquests lideratges en xarxa", ha dit.

En relació amb la presidència de la Generalitat, Puigdemont ha reiterat que el seu compromís al capdavant de l'executiu és per a aquest període que defineix com a legislatura de la "preindependència". "Un nou país necessita nous llenguatges i lideratges per encetar una nova etapa", ha insistit, i ha aclarit que no vol utilitzar la "plataforma" de la presidència de la Generalitat per consolidar el seu lideratge.

Aquest mandat, "postautonòmic" i abans de la proclamació del nou estat, finirà amb la convocatòria d'unes eleccions constituents –ha explicat– que convocarà ell mateix perquè en el proper mandat sorgeixi una assemblea constituent que redacti la carta magna catalana. Serà després de la redacció que la nova Constitució es posarà a votació per ratificar l'estat propi.

Sense projecte per a Espanya

El president de la Generalitat, després de fer la seva particular ronda de contactes amb els líders dels principals dirigents espanyols, no veu un projecte compartit d'Espanya i tampoc una oferta clara per donar sortida al procés sobiranista. Puigdemont s'ha reunit amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; el líder de Podem, Pablo Iglesias; el cap de files de C's, Albert Rivera, i el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

Quines conclusions en treu? El president de la Generalitat considera que "no hi ha projecte" d'Espanya compartit pels principals partits de l'Estat, tampoc un consens per donar una resposta a Catalunya. "No arriben més enllà del titular", ha dit sobre les propostes de reforma federal o la millora del finançament. A més, s'ha mostrat escèptic sobre el mapa polític que podria sorgir d'unes noves eleccions el 26 de juny, ja que no preveu que canviïn gaire les majories.

Tanmateix, Puigdemont sí que ha mostrat preferències perquè Podem tingui un paper en la governabilitat espanyola, perquè en relació amb el procés és la formació que ha mostrat compromís amb el referèndum.

Després de la reunió amb Rajoy, de nou al TC

Una de les peticions que Puigdemont va fer a Rajoy en la cimera de la setmana passada a la Moncloa és que no es judicialitzés la política, és a dir, que no es recorri al Tribunal Constitucional de forma sistemàtica. Una demanada que va rebre un cop de porta només dos dies després quan divendres, en el marc del consell de ministres, el govern espanyol en funcions va portar fins a tres lleis de la Generalitat al TC. Què en pensa Puigdemont? Per al president és la constatació que Espanya "nega la via del pacte i del diàleg". Com a demòcrata, ha dit, li agradaria que l'estat espanyol volgués resoldre les coses políticament i no recorrent als tribunals.

Ara bé, no ha desaprofitat l'oportunitat per deixar clar que mostres com aquesta el refermen en les seves conviccions independentistes.

És possible una solució 'in extremis' per evitar noves eleccions?

Si bé Puigdemont va arribar a la presidència de la Generalitat perquè Artur Mas va fer a darrera hora un pas enrere, l'exalcalde de Girona no veu ara per ara una solució semblant per evitar noves eleccions a Espanya. Hi ha assenyalat diverses diferències. En el cas català, la CUP posava com a condició "única" que Mas fes un pas enrere, la qual cosa no passa ara a Madrid amb una figura política concreta –ha dit–. També ha assenyalat que tant la CUP com Junts pel Sí veuen plegats l'horitzó de la independència, un projecte "compartit" que no visualitza entre els partits espanyols.

stats