Política 30/10/2017

Puigdemont és a Brussel·les amb diversos consellers

Algunes fonts apunten que hi podrien demanar l'asil i Lluís Llach ja parla del president "exiliat"

Ara
3 min
Puigdemont és a Brussel·les per entrevistar-se amb polítics flamencs

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és a Brussel·les juntament amb diversos consellers del seu Govern. Segons diverses fonts, la consellera de Governació, Meritxell Borràs; el conseller de Salut, Toni Comín; el conseller d'Interior, Joaquim Forn; la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, i la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, tenen previst demanar l'asil polític a Bèlgica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha informat l'agència Efe, els cinc consellers (dos del PDECat -Borràs i Forn- i tres d'ERC -Comín, Bassa i Serret-) van viatjar fins a Marsella en cotxe i allà van volar fins a Brussel·les.

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha donat per fet que Puigdemont és president "exiliat" i ho ha atribuït a una "denúncia contra Espanya" davant dels estaments internacionals, un fet que "serva la dignitat de l'1 d'octubre". TV3 ha informat que tots es troben en un entorn "segur i discret".

Bèlgica és dels pocs estats europeus que no rebutja peticions d'asil de ciutadans d'altres països de la Unió Europea. Si finalment els polítics catalans demanen l'asil, Bèlgica tindria cinc dies per respondre. Segons TV3, podrien fer una compareixença conjunta aquest dimarts.

De fet, han viatjat a Brussel·les només un dia després que el secretari d'estat d'Asil i Migració belga, Theo Francken, provoqués una polèmica en obrir la porta a la concessió d'asil al president, cessat a causa de l'aplicació de l'article 155. L'oferta va ser negada, una estona després, pel primer ministre, Charles Michel. En tot cas, Michel és un dels líders europeus que ha sigut més crític amb l'actuació del govern espanyol a Catalunya, i va condemnar amb duresa la violència policial de l'1 d'octubre.

Aquest viatge contrasta, en canvi, amb l'agenda del vicepresident, Oriol Junqueras, que aquest matí ha anat a l'executiva d'ERC i després al Parlament.

Just aquest dilluns també s'ha fet públic que el representant permanent de la Generalitat a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, s'ha acomiadat del seu càrrec a través d'una carta pública en què assegura que és un "moment trist" per a ell. En la carta, Altafaj explica que durant els dos anys que ha exercit de representant de Catalunya davant la UE ho ha fet "sempre" amb "lleialtat" i insistint "en la força del diàleg polític" com a "motor de l'entesa" i de la recerca de solucions. "Europa hauria de contribuir sempre a trobar solucions i fomentar el diàleg", ha dit.

On era Puigdemont, una incògnita des del primer moment

Des de primera hora del matí era una incògnita saber on era Puigdemont i quina reacció tindria després del seu cessament i, sobretot, després del seu discurs en què cridava a "l'oposició democràtica" a l'article 155. El president havia penjat una fotografia al seu Instagram de l'interior del Palau de la Generalitat, però no s'havia confirmat que hi fos. Tampoc ha acudit a la reunió del comitè nacional del PDECat. De tots els consellers cessats, només el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha acudit al seu despatx.

Es dona el cas que el primer desplaçament oficial que va fer com a president, el maig del 2016, va ser precisament a Bèlgica, on hauria tornat ara per entrevistar-se amb polítics flamencs. El viatge s'ha produït el mateix dia que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha anunciat una querella contra ell, el seu govern i la mesa del Parlament pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, també ha donat per fet el viatge de Puigdemont i ha dit que "és una mostra de la més absoluta desesperació". "Saben que han mentit i enganyat els catalans, per això Puigdemont va a Brussel·les i no al Palau de la Generalitat", ha sentenciat.

stats