Política 04/10/2020

Puigdemont postula JxCat com la "garantia" que el proper govern mantindrà el rumb independentista

Els afiliats aproven la ponència política del partit amb un 96% de suport i un 27% de participació

Quim Bertomeu
3 min
Imatge d'arxiu de Puigdemont participant en l'acte que va fer JxCat per commemorar l'1-O

BarcelonaJxCat ha tancat aquest diumenge el seu congrés i ja pensa en les eleccions catalanes del 14 de febrer. En l'acte de clausura, celebrat aquest diumenge de manera telemàtica a causa de la pandèmia, el president del partit, Carles Puigdemont, ha situat la seva formació com la "garantia" que el proper govern de la Generalitat mantindrà el rumb independentista. "Volem ser garantia que el Govern d'aquest país continuarà tenint aquest nord nítidament per a la República Catalana", ha exposat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El procés congressual va començar fa deu setmanes i ha servit per donar forma al nou partit. Primer va resoldre la qüestió de qui formava la cúpula dirigent i avui s'ha aprovat la ponència política, que defineix el corpus ideològic del partit, i la ponència organitzativa, que n'estableix l'estructura. La ponència política s'ha convertit en el document més rellevant. Com va publicar l'ARA, el text aposta perquè l'independentisme demani mediació a la UE si supera el 50% dels vots en els propers comicis al Parlament. "En cas d’obtenir la majoria de vots, es considerarà la possibilitat de sol·licitar la intervenció de la Unió Europea per forçar un referèndum acordat", diu el text. Recórrer a Europa no és nou. Durant el 2017, sobretot després de l'1-O, l'independentisme ja va apel·lar al suport de la Unió Europea, que, més enllà de censurar les càrregues policials, sempre va considerar el Procés un afer intern de l'estat espanyol.

Sigui com sigui, la ponència ha rebut el suport majoritari de les bases i ha sigut aprovada amb el 96% dels vots. L'organitzativa, amb el 94%. Menys majoritària ha sigut la participació, que s'ha quedat en un 27% dels afiliats. El partit assegura que quan es va tancar el cens per votar, a mitjans d'agost, el nombre d'afiliats era de 4.000 i ara mateix ha pujat fins a 4.600.

Marc plebiscitari

Aquest diumenge ha tornat a quedar clar que Puigdemont compra el marc plebiscitari que Quim Torra va voler donar a les properes eleccions en el seu últim discurs des del Palau de la Generalitat. Així, el president de JxCat ha fet una crida a l'independentisme a "no tenir por de guanyar i superar el 50% dels vots", i ha avisat: "No podrem fer un gran salt si no podem superar aquesta barrera". No hi ha hagut crítiques directes a Esquerra, però sí que s'han pogut llegir entre línies en algunes ocasions, com quan Puigdemont ha dit que a aquells que vulguin "un espai polític fort, sòlid, que governi i que sigui defensor insubornable" de l'1-O "els queda JxCat". També ha intervingut la vicepresidenta del partit, Elsa Artadi, que ha reforçat la idea que la formació ja té la proa posada als comicis: "Ens tocar guanyar les eleccions".

Finalment, Puigdemont ha assegurat que el seu partit no tanca la porta al diàleg amb l'Estat, però ha considerat que els catalans, en ser una minoria nacional del 16%, mai tindran "cap capacitat transformadora" dins d'Espanya. "En el marc autonòmic no obtindrem mai el millor Govern, per més obedients que siguem", ha conclòs.

Dues qüestions pendents

Ara, JxCat ja té la seva direcció i el seu full de ruta definits. De cara a les eleccions, li faltarà resoldre dos interrogants més. El primer, acabar de resoldre el contenciós que manté amb el PDECat i decidir si hi ha alguna forma de col·laboració possible -malgrat que cada vegada les dues formacions estan més allunyades- o definitivament cadascú va a les urnes pel seu compte. El segon, tampoc menor, qui serà el candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat. Hi han alguns noms sobre la taula. L'última en postular-se va ser, dijous passat, Laura Borràs.

stats