Política 01/10/2020

Borràs fa el pas i es postula per ser la candidata de JxCat a les eleccions

La portaveu del partit al Congrés confirma que buscarà el suport de la militància si hi ha primàries

Marc Toro
3 min
Borràs, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEra un nom a les travesses i ella mateixa ha decidit confirmar-ho. Laura Borràs s'ha postulat aquest dijous com a candidata de JxCat a les eleccions al Parlament. Un pas endavant que arriba just després de la inhabilitació de Quim Torra, del qual té el suport, i quan ha arrencat oficiosament la precampanya dels pròxims comicis. La portaveu del partit al Congrés ha explicat en una entrevista al Huffington Post publicada aquest dijous que "si la militància ho decideix" serà la cap de llista del nou partit de Carles Puigdemont. "Si hi ha primàries, m'hi presentaré. I llavors la militància serà qui decideixi qui la representi", ha afirmat.

Fins ara només el conseller de Territori, Damià Calvet, s'havia posicionat públicament per ser el cap de llista efectiu de l'espai postconvergent, que previsiblement situarà el mateix Puigdemont en els números u o dos de la llista. Davant les dificultats que l'expresident sigui investit si guanya les eleccions, últimament també ha guanyat força el nom del recentment nomenat conseller Ramon Tremosa, i ja fa temps que també sona el del seu company al Govern Jordi Puigneró. Cap dels dos, però, s'han posicionat fins ara obertament sobre la qüestió, com sí que ho han fet Calvet o Borràs. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, és un altre dels noms que també apareix a les travesses.

Borràs va exercir de consellera de Cultura de Torra i forma part del nucli més proper del ja expresident, tot i que després va ser designada per Puigdemont com a candidata a les últimes generals. La diputada no confirma en l’entrevista si ha parlat de la seva aspiració electoral amb cap dels dos, però deixa clar que no creu que necessiti les seves "benediccions". L’aval de Torra a la seva candidatura i la seva bona connexió amb Waterloo la situen en bon lloc, i el seu nom és un dels que més opcions tindria de ser escollit si la decisió queda en mans de la militància. "Estic a disposició, i, si la militància ho decideix així, serà un orgull poder ser la candidata", assenyala.

Marcada per la causa al Suprem

Però si després de la generals del 10-N Borràs sortia molt reforçada a la cursa interna de cara a les catalanes –JxCat va créixer en un diputat i va retallar distàncies amb els republicans–, el seu esprint va quedar frenat per la investigació sobre les suposades irregularitats comptables que hauria comès quan era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La Sindicatura de Comptes va certificar a principis de maig que durant el període 2016-18 la institució que dirigia Borràs va adjudicar irregularment divuit contractes a Isaías Herrero, que feia feina informàtica a la ILC.

L’ara diputada sempre ha negat la major i, després que el Congrés aprovés el suplicatori per retirar-li la immunitat, al juliol es va negar a declarar davant de l’alt tribunal. Aquest dijous insisteix que hi ha una "motivació política" en la causa. "Tinc la consciència tranquil·la i seguiré endavant. No tinc problemes amb la justícia; la justícia vol tenir problemes amb mi i crear-me’ls", afegeix.

A l’espera de com evoluciona el flanc judicial, també s'ha de veure com es desenvolupa la ponència organitzativa de JxCat que s’aprovarà aquest dissabte quan culminarà el procés congressual del nou partit. Per ara tan sols detalla que tots els militants de JxCat "tenen el dret d’elegir i ser elegits" per a càrrecs de responsabilitat de partit i a les institucions a través de primàries. Els detalls d’aquest procés s’hauran de detallar en un reglament que haurà d’aprovar la direcció en els pròxims dies o setmanes i, posteriorment, ratificar el consell nacional. Es podria donar el cas, per exemple, que en primàries només s’escollís el cap de llista –i no altres llocs de sortida– i que aquesta posició quedés reservada per a Puigdemont, cosa que eliminaria el marge per votar el nom de la candidatura efectiva.

Borràs compta amb un perfil potent dins de l'independentisme que podria ajudar JxCat en la pugna amb ERC per liderar el Procés. "Veurem quina és l'estratègia d'ERC. La nostra és inequívocament independentista. Si algú pretén pactar amb partits que no són independentistes, no és perquè avanci el camí cap a la independència", diu a l'entrevista, però la seva falta d'experiència en el camp de la gestió en un moment com l'actual –amb la pandèmia condicionant-ho tot– podria jugar a favor dels aspirants de JxCat amb més trajectòria i bagatge a l’administració.

stats