Política 02/12/2013

Pujol: "On és la tercera via? La tercera via l'hem practicat nosaltres durant 30 anys, i ara no hi és"

En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', l'expresident adverteix que "no hi ha cap proposta" de Madrid que es pugui estudiar

Ara
2 min

Barcelona"No tinc gaires ganes de parlar de la tercera via. Qui en parla? No hi és. Qui l'ha practicat durant 30 anys? Doncs nosaltres, des de Catalunya. CiU, el govern de la Generalitat en general. L'últim intent de tercera via va ser l'Estatut que es va carregar d'una manera brutal el TC". Aquest és el diagnòstic de Jordi Pujol sobre la situació actual de la política catalana en relació amb Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista de Mònica Terribas a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Pujol ha advertit que després de dècades de buscar l'encaix amb Espanya "ara s'ha trencat molt radicalment la confiança". "Ara ja no es fia, han de pagar per endavant. I el que diu Rubalcaba... si fins i tot en Roca diu que no s'ho creu ningú, això de la reforma de la Constitució. I la pèrdua de confiança fa que el viure col·lectiu funcioni malament", ha reflexionat.

En un repàs de la seva trajectòria –l'entrevista s'ha fet amb motiu de la publicació del llibre 'Notícia del present', un recull dels seus articles publicats a la premsa al llarg de la seva carrera–, Pujol ha recordat que "tota la política que ha fet la Generalitat era tercera via, i estava definida. La definíem votant al Congrés. I estem orgullosos del que vam fer perquè vam aconseguir molt progrés per a Catalunya. Ara no sabem què volen dir". "Espanya federal? En què consisteix? Com anirà el finançament i la política lingüística?", ha reclamat.

Per l'expresident, està clar que "no hi ha alternativa". "No ens ofereixen alternativa. Si oferissin alternativa, valdria la pena estudiar-la, però no l'ofereixen", ha subratllat. I ha concretat: "Hi ha ofec econòmic, hi ha humiliació constant, i cap proposta".

Terribas l'ha confrontat aleshores amb la posició de Josep Antoni Duran i Lleida, secretari general de CiU i president del grup parlamentari al Congrés. "En Duran parla de tercera via... jo no entraré a posicionar-me sobre les diverses posicions que ha expressat Duran. Però ell ha fet diverses demandes i no li donen cap resposta. Parla de la llei Wert, de finançament, i no té cap mena de resposta. Dic als que estan espantats que facin alguna cosa, i no ho fan", ha conclòs.

Respecte de la situació del procés per fer la consulta d'autodeterminació, només ha volgut dir: "Espero que hi hagi realment un progrés endavant i que s'aconsegueixi fer la consulta".

I ha afegit: "M'alineo amb el que digui el president Mas. Amb tots els problemes i els entrebancs que li posen, el lideratge que jo vull seguir és el del president Mas".

stats