Política 12/03/2016

Quim Arrufat, 'stand up comedian' per la campanya exterior

L’exdiputat de la CUP fa a Londres una crida per una acció internacional coordinada que obligui l'Estat espanyol a acceptar un referèndum a l’escocesa

Quim Aranda
3 min
Quim Arrufat durant una conferència a Londres organitzada per l'ANC

LondresCrida a una acció exterior feta des de l’exterior. Quim Arrufat, un dels tres diputats de la CUP de la passada legislatura, actual responsable de relacions internacionals del partit, va fer aquest divendres al vespre una apel·lació a la posada en marxa d’una "campanya coordinada de cara a l’exterior per exigir un referèndum" a l’estat espanyol. Perquè "un procés unilateral, que no s’ha de deixar de tirar endavant, amb els resultats de les urnes del 27-S difícilment serà reconegut per gaire gent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una de les sales superiors de The Comedy Pub, a dos minuts de Picadilly Circus, al centre de Londres, Arrufat gairebé va fer de stand up comedian. Cap broma, però. La proposta era i és seriosa. O només alguna, de broma. Per exemple, quan es va referir "als tres mesos dramàtics que a tots ens han costat tres o quatre anys de vida". És a dir, els noranta i molts dies transcorreguts entre les eleccions del 27 de setembre i el sacrifici ritual d'Artur Mas i l’extracció de la barretina —o potser del barret de copalta— de Carles Puigdemont.

La molta calor que feia al pub es veia accentuada pel focus que va apuntar directament el convidat durant les tres hores llargues de l’acte, entre intervenció directa i preguntes dels assistents, una setantena llarga. Focus que projectava l’ombra del personatge sobre l’estelada que els organitzadors de la vetllada, l'ANC England, havien col·locat per decorar l'espai.

Una ombra quasi hipnotitzant, sí, però impossible de confondre amb la realitat. Perquè Arrufat parla molt clar. Per exemple: "El procés viu una aturada momentània generalitzada". A l’espera de fer el proper pas, però també, a l'espera que es "resolgui l’escenari espanyol". "Avançar unilateralment [cap a la independència] no és incompatible amb demanar un referèndum a l'estat espanyol". "Hem de recuperar el dret a decidir com a armadura de legitimitat democràtica però no esperarem eternament que se'ns concedeixi el referèndum".

Per fer possible l’impossible és clau "generar una campanya internacional, amb participació d’intel·lectuals, partits polítics, Estats fins i tot, que li reclamin a l'estat espanyol un referèndum”. "No li pot sortir gratuït no fer-lo".

Interpel·lant l'esquerra

Arrufat va dur dimecres a Madrid la paraula de la independència i l’endemà va arribar al Regne Unit. Ha mantingut contactes amb Momentum, les bases laboristes que sostenen l’encara líder, Jeremy Corbyn, cada vegada més envoltat de conspiradors. S'ha entrevistat també amb responsables del diari The Guardian i ho ha de fer en les properes hores amb Owen Jones, escriptor i periodista, i referent intel·lectual de l’esquerra britànica més jove i dinàmica. Jones, presència habitual en els mítings de Podem durant la campanya de les eleccions del 20-D, pot ser un més dels agitadors internacionals i contribuir a allà que Arrufat demanava a The Comedy Pub: la implicació de l’esquerra europea per generar pressió a l’estat espanyol i resoldre el conflicte per la via escocesa.

La parròquia que l'escoltava, crèdula i incrèdula alhora, li va demanar en més d’una ocasió per Podem i la consulta. I Arrufat també va ser molt clar: "Si Podem governés, sense necessitat de cap aliança massa determinant, la convocaria. La pregunta que cal fer-se és —va continuar—, i a Catalunya, guanyaria la independència?". Per assegurar-ho, i mentre no arriba el dia de la urna, cal sumar, va dir, més gent per superar el famós 48% del 27-S. Com? "Omplint de contingut social i democràtic la independència", va raonar Arrufat. Independència que serà d’esquerres —o com a mínim socialdemòcrata— o difícilment serà res. I menys encara "sense actes de desobediència". Implícitament, potser criticava algun ser i no ser de l’actual govern: el típex corrector del nom de la conselleria d’Afers Exteriors o la vista grossa amb la Lomce, la llei d’educació del gens enyorat ministre Wert.

stats