Política 10/02/2015

Rajoy, sobre la reforma de la Constitució: "El millor és deixar les coses com estan"

El president espanyol respon a José Montilla que no veu "oportú" modificar el text de 1978

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a l'arribada al Senat. ACN

MadridEn l'últim any de la legislatura, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no té cap intenció d'obrir el pacte constitucional, malgrat l'auge de Podem –que planteja un procés constituent estatal– i de l'independentisme a Catalunya. "En aquest moment el millor és deixar les coses com estan i concentrar-nos en allò fonamental", ha respost al portaveu de l'Entesa al Senat i expresident de la Generalitat, José Montilla. I allò fonamental és, segons ha dit, l'economia. Montilla li ha recordat que les dues coses no són incompatibles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel cap de l'executiu espanyol, la negativa s'argumenta sobretot en una qüestió "d'oportunitat". Ha assegurat que un procés d'aquestes dimensions necessita "assossegament, tranquil·litat, sense estar pressionat per ningú". Segons ha deixat entreveure, les veus que reclamen repensar ara la Constitució ho fan, precisament, per donar resposta a la nova realitat política que viu l'estat espanyol. De fet, Montilla l'ha avisat que si "persisteix en el seu entossudiment" de no moure fitxa "donarà ales als qui, de forma creixent, proposen un nou període constituent".

Un cop més, Rajoy ha reiterat que tampoc veu el consens necessari per repensar el text de 1978 i s'ha preguntat quin model d'Estat defensen els socialistes i de quina manera es concreten les propostes federalistes que defensa el seu partit. Si implica més o menys competències autonòmiques i si suposa asimetria entre territoris. El senador de l'Entesa li ha respost que tampoc hi havia acord després de la dictadura i que el procés de diàleg el va anar construint. Pel president espanyol, les coses ara són "totalment i radicalment diferents" i només veu marge per fer "retocs" que tampoc considera urgents, com incloure el nom de les comunitats a la carta magna o evitar la discriminació per sexe al relleu a la Corona.

Pel president espanyol, el gran canvi que afecta Espanya s'està produint a Europa –amb mesures de caire fiscal–, i és en aquest àmbit on cal actuar.

"Arrisqui i lideri el procés", li ha etzibat Montilla. Però Rajoy està convençut que no cal, que no és oportú políticament i que tampoc, ha dit, hi ha temps, quan s'encara ja el final de la legislatura.

stats