Política 16/05/2015

Rajoy diu que a les urnes "no s'elegeixen tertulians ni comentaristes de televisió"

El president espanyol rebutja pactes amb "alguns que acaben d'arribar fa mitja hora"

Ara
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dissabte a Vitòria. EFE

MadridEn aquesta campanya electoral, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, dedica bona part de les seves intervencions a reivindicar la feina feta pel PP –de manera especial en la gestió econòmica– i la seva trajectòria històrica. Defensa amb orgull les arrels dels populars per intentar tornar a seduir els descontents i evitar un vot de càstig cap a Ciutadans. Aquest dissabte, a Vitòria, la capital del País Basc, ha avisat que el seu és un partit de majories que té com a objectiu "col·ligar-se i pactar amb la gent" i no pas amb 54 partits, "alguns dels quals "acaben d'arribar fa mitja hora", amb referència a la formació d'Albert Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Nosaltres no hem nascut de cap tertúlia ni en cap plató de televisió", ha presumit. Al vespre, en un altre míting a Santander, ha avisat que a les urnes s'elegeixen "governants" i no pas "tertulians ni comentaris de televisió ni productes de màrqueting". Ha alertar dels riscos de "frivolitzar" a l'hora de votar i ha carregat contra els qui "pontifiquen de tertúlia en tertúlia sobre allò humà i allò diví".

Reivindicant "la unitat de la nació espanyola"

Al matí, a Euskadi, la presidenta dels populars bascos, Arantza Quiroga, ha alertat els electors del centredreta d'Àlaba que la batalla del dia 24 en aquest territori serà entre ells i Bildu i que no hi ha "recanvi" al PP en aquesta pugna. "No és el moment dels cabrejos", ha dit, admetent una de les grans preocupacions al carrer Génova de Madrid.

A diferència dels dirigents del PP basc, Rajoy ha esquivat el cos a cos amb el nacionalisme basc i s'ha limitat a ressaltar l'ADN de la seva formació. Com ja ha fet en altres mítings, ha recordat que ells defensen la Constitució del 1978, que blinda "la unitat de la nació espanyola i la sobirania nacional" i garanteix que el futur d'Espanya "sigui decisió de tots els espanyols".

El president espanyol ha elogiat la gestió dels governants del seu partit a Euskadi i els ha deixat una promesa electoral: que si no canvia el ritme d'inversió, l'alta velocitat entre Madrid i les capitals basques estarà acabada el 2019.

Crítica al PSOE

En aquesta campanya, el cap de l'executiu espanyol també evita les crítiques frontals al líder del PSOE, Pedro Sánchez, però aquest dissabte ha carregat contra els socialistes bascos per no haver estat "capaços d'aprofitar" l'ocasió de governar Euskadi, quan un pacte entre socialistes i populars va desbancar el PNB del govern.

El PP basc està molt molest amb Sánchez per haver dit, en un acte a Euskadi, que ara no pactaran ni amb ells ni amb Bildu: entenen que els va situar al mateix nivell. Quiroga creu que aquest comentari evidencia que el PSE ha decidit fer pinya amb el nacionalisme basc i ha denunciat un pacte secret dels socialistes amb la formació d'Iñigo Urkullu.

stats