Política 20/06/2014

El PP accelera l'aforament de Joan Carles aprofitant una llei en tramitació al Congrés

La protecció especial de l'excap de l'estat podria estar en vigor abans de les vacances d'estiu

Europa Press
2 min

MadridEl PP ha formalitzat aquest divendres el canvi legal per garantir l'aforament de Joan Carles després de la seva abdicació. Ha registrat al Congrés dues esmenes a una reforma puntual de la llei orgànica del poder judicial que està en tramitació a la cambra baixa. La modificació legal es podria aprovar al Congrés d'aquí a una o dues setmanes, i la seva entrada en vigor es calcula abans que les Corts tanquin, a l'estiu, aquest curs parlamentari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anticipant-se a la regulació que inclourà la futura reforma global de la llei del poder judicial (LOPJ), actualment en fase d'avantprojecte, les esmenes estableixen que el rei Joan Carles i la seva esposa, Sofia, igual que la princesa d'Astúries, la infanta Elionor, passaran a considerar-se aforats com els diputats o senadors i les accions judicials que s'obrin contra ells les hauran de tramitar a les sales civil i penal.

La diferència, però, és que els membres de la família reial no són càrrecs electes.

Segons el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, tots els grups parlamentaris han estat informats de la presentació d'aquestes esmenes. Els diputats d'UPN i de Fòrum Astúries s'hi han adherit amb la seva signatura.

Els populars ja estudiaven la idea d'aprofitar una llei orgànica en tràmit parlamentari per introduir aquest canvi, ja que així es podria resoldre en poques setmanes la qüestió pendent de la situació en què queda Joan Carles I, un cop fos efectiva la seva abdicació. Precisament, la cambra baixa té damunt taula un breu text que modifica només tres articles de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), la norma que regula els aforaments davant tribunals especials, per tal d'adaptar el règim laboral de jutges, fiscals i funcionaris a la llei de racionalització del sector públic.

stats