Política 18/04/2019

Embolic pels debats del 28-A: el PSOE anirà al de TVE i la resta a Atresmedia, i són el mateix dia

Sánchez reitera la voluntat d'assistir al de la cadena pública, que canvia el dia

Ara
3 min
RTVE programa ara el debat a quatre pel 23 d'abril, el mateix dia que el d'Atresmedia

BarcelonaRTVE ha canviat la data del debat electoral a quatre: l'ens públic proposa ara fer el debat aquest dimarts, 23 d'abril, una data que coincideix amb el debat a cinc previst a Atresmedia que la Junta Electoral Central (JEC) va vetar perquè incloïa Vox. Els dos debats estan convocats el mateix dia i tenen els mateixos convidats, però, en canvi, a hores d'ara no tenen confirmada l'assistència de tots ells. Al de TVE hi anirà Pedro Sánchez, mentre que la resta de candidats mantenen el compromís amb la cadena del Grupo Planeta.

Aquest canvi al calendari no ha agradat als candidats del Partit Popular, Ciutadans i Unides Podem, que ja han advertit que no hi assistiran si es manté la data. Una de les veus més crítiques ha sigut la de Pablo Iglesias, líder de la formació lila, que ha reaccionat a la notícia a través del seu compte de Twitter. "RTVE no pot ser l'instrument partidista de cap govern", ha lamentat Iglesias, i ha exigit una rectificació a Rosa María Mateo, directora de l'ens públic de ràdio i televisió.

Pablo Casado, cap de files dels populars, també ha confirmat la seva assistència al debat d'Atresmedia "com tenia compromès". A través d'un comunicat, el PP ha criticat la decisió de RTVE i l'ha titllat d'"inacceptable", ja que es tracta d'un ens del qual "s'espera que estigui al servei de tots". En canvi, ha considerat, "actua al dictat del candidat socialista". En el cas dels populars, ha sigut el periodista i candidat per Màlaga Pablo Montesinos el primer a confirmar la decisió de la formació a través d'un tuit a Twitter.

Tot i això, des de Càceres, el candidat a la presidència popular, Pablo Casado, també ha valorat la decisió de la televisió pública espanyola. "És inacceptable que RTVE se sotmeti als capricis de Sánchez i accepti la humiliació de Ferraz", ha denunciat, i ha lamentat que amb la decisió es "falti al respecte" als ciutadans i la resta de mitjans de comunicació.

El candidat de la formació taronja també ha reiterat en un tuit al seu compte de Twitter el seu "compromís amb Atresmedia el 23 i amb TVE el 22". Albert Rivera ha manifestat el seu rebuig a la decisió de la corporació presidida per Rosa María Mateo, que ha titllat "d'escàndol", i ha assegurat que "Sánchez vol amagar-se dels espanyols i no fer debats". Una voluntat, ha considerat el líder de Cs, que pretén fer realitat "utilitzant TVE, que paguem tots, per intentar sortir-se amb la seva".

Canvis d'última hora

I és que aquest dimecres mateix el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, es replantejava la seva decisió i anunciava que, finalment, faria el salt d'Atresmedia a RTVE. "Vam acceptar el debat a cinc i avui acceptem amb naturalitat el debat a quatre", van assegurar ahir fonts del PSOE, que van recordar que va ser TVE la que va oferir, en primer moment, aquesta cita.

La voluntat del líder socialista és celebrar només un debat a quatre, motiu que ha impulsat la decisió de RTVE a reprogramar la seva proposta. A través d'un comunicat emès aquest dijous, la corporació pública ha volgut "reiterar la invitació que personalment" es va fer a cadascun dels candidats des que es va comunicar l'avançament electoral perquè, diuen, "vagin a la cita amb la ràdio i televisió de tots". En aquest sentit, RTVE destaca que d'acord amb la "seva missió de servei públic i amb l'objectiu d'assolir més difusió", oferirà el senyal de manera gratuïta a tots els mitjans de comunicació de l'Estat.

stats