Política 05/05/2013

Rubalcaba vol treure 30.000 milions del rescat bancari per evitar desnonaments i atur

El pla per sortir de la crisi dels socialistes també contempla una moratòria pels acomiadaments per causes econòmiques fins al 2015

M. Eugènia Quetglas
2 min
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, explica el pla per a l'ocupació i la recuperació econòmica/EFE

MadridEls socialistes espanyols han exposat aquest diumenge les línies mestres d'un pla per sortir de la crisi i crear ocupació. Dues són les mesures estrelles: una moratòria per evitar acomiadaments per causes econòmiques fins al 2015 i un fons de 30.000 milions d'euros a càrrec del rescat financer que destinaria 20.000 milions d'euros per facilitar liquiditat a les pimes i 10.000 milions per refinançar les hipoteques de les famílies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat als dirigents del seu partit que "el fons de 10.000 milions seria per a les famílies que no poden abonar les seves hipoteques i el fons de 20.000 milions es destinaria a donar liquiditat a les pimes". Tal com ha explicat Rubalcaba, Europa va donar a Espanya 100.000 milions d'euros pel rescat financer, dels quals ja s'han gastat 40.000 milions. Ara, dels 60.000 milions d'euros que resten, Rubalcaba proposa que l'Estat destini 30.000 milions a garantir que arribi el crèdit a les Pimes i les famílies puguin renegociar les seves hipoteques".

El líder socialista avisa que "si no es fa així, els bancs tindran dificultats i s'hauran de tornar a recapitalitzar", i és que el socialista creu que si no s'ajuda les famílies a pagar les mensualitats als bancs, les entitats de crèdit tornaran a tenir dificultats serioses. Tot seguit ha proclamat: "Proposem que es faci una recapitalització ara, de la qual es beneficiïn els bancs, però sobretot les famílies. Proposem que dels diners que ens ha donat Europa sigui també per a crèdits a les pimes i per donar un cop de mà a les famílies que no poden pagar les hipoteques".

Pel que fa a l'ocupació, el PSOE proposa un pla que té com a punt essencial aconseguir una moratòria dels acomiadaments per causes econòmiques durant tres exercicis. La clau és ajudar les empreses amb dificultats que es comprometin a no acomiadar els seus treballadors. El mecanisme, copiat del sistema alemany, es basa en pactar una reducció de jornada i rebre un sou en relació amb les hores treballades. El cost del manteniment d'aquest lloc de treball aniria a càrrec de l'empresari i l'Estat a parts iguals.

A més, les pimes no haurien de pagar les cotitzacions socials el primer any de contractació d'un assalariat. L'any següent rebrien una bonificació del 75% i del 50% el tercer exercici.

El document elaborat per l'equip econòmic del PSOE serà estudiat a partir d'aquest dilluns per la permanent de l'executiva socialista i després es presentaran diverses iniciatives relacionades amb aquesta qüestió al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu.

stats