Política 27/11/2013

Rajoy avisa Catalunya que entrar a la UE com a nou estat "no és senzill"

El president del govern espanyol diu que el procés sobiranista té un punt d'arribada "desconegut i molt incert"

Maria Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha aprofitat una compareixença amb el seu homòleg francès, François Hollande, per llançar un missatge a Catalunya: "Entrar a la UE com a nou estat no és senzill. S'ha de ser un estat, s'ha de sol·licitar l'ingrés i després s'ha d'aprovar per unanimitat dels països membres", ha dit. Rajoy ha avisat contra "divisions i aventures en solitari de futur incert" i ha defensat que "els temps actuals demanen països forts".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En ple procés sobiranista català, Rajoy s'imaginava que a la roda de premsa posterior a la cimera bilateral entre Espanya i França li preguntarien sobre el llibre blanc de la independència d'Escòcia, presentat ahir pel seu primer ministre, Alex Salmond. De fet, abans de respondre ha buscat la resposta que portava escrita entre els seus papers.

Rajoy, amb l'excusa d'Escòcia, ha aprofitat per llançar un seguit d'advertiments a Catalunya: “De res afavoreix a les nostres regions i ciutadans plantejar divisions i aventures en solitari, de futur incert, en el qual el punt de sortida pot semblar clar, però el d'arribada és desconegut”, ha afirmat.

El president espanyol ha afirmat que respecta totes les decisions que adoptin “els britànics” però que té “molt clar” que una regió que obtingui la independència “quedaria fora de la UE”. De fet, Rajoy ha recordat que ahir mateix el portaveu de la UE va advertir que els tractats comunitaris només s'apliquen als estats membres que els han ratificat i, per tant, si una part s'escindeix creant un nou estat “es convertiria en un tercer país respecte a la UE i no se li aplicarien els tractats", ha afegit.

El president francès, per part seva, s'ha referit a Catalunya com una "regió espanyola" i no ha volgut fer cap comentari sobre el procés sobiranista català perquè ho considera “un tema intern d'Espanya”.

stats