Política 14/10/2014

Rajoy: "Que no se celebri el referèndum és una excel·lent notícia"

El president espanyol insisteix en un acte a Madrid que no negociarà res que no sigui a la Constitució

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant una jornada informativa organitzada pel 'Financial Times' a l'hotel Ritz de Madrid. EFE

MadridEl govern espanyol celebra la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, d'aparcar la consulta. El president de l'executiu central, Mariano Rajoy, ha destacat que és "la notícia més important d'avui". No vol "avançar-se als esdeveniments" perquè espera la compareixença de Mas, però "que no se celebri el referèndum és una excel·lent notícia", ha afegit. En aquests moments, ha dit, com en la vida en general, cal "mirar cap al futur".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha assenyalat en una jornada organitzada pel diari econòmic 'Financial Times' a l'hotel Ritz de Madrid. No ha volgut fer declaracions als periodistes en entrar, però sí que s'ha vist obligat a respondre a la primera pregunta que li ha llançat el moderador Gideon Rachman, editor del rotatiu britànic, que ha estat, justament, sobre Catalunya. I és que el 'Financial Times' s'ha mirat amb lupa el procés i aquest dimarts ja avançava que "emergeixen dubtes sobre la votació d'independència de Catalunya". Dilluns de la setmana passada el diari instava Madrid a actuar ràpid per evitar una "col·lisió" amb Catalunya i advertia que la lluita entre Barcelona i Madrid podia "sepultar" Espanya en una crisi "devastadora".

Tancat en banda

Però repreguntat sobre el clam dels catalans, Rajoy ha continuat tancat en banda i ha insistit que no negociarà res que no sigui a la Constitució. "Podem parlar de tot, mai m'he negat al diàleg, però el que és important és que siguem capaços de construir un país junts", ha asseverat. El president espanyol ha lamentat de nou que l'únic que s'havia fet havia estat anunciar que es volia fer un referèndum "que no és legal", una "situació molt diferent de la del Regne Unit, perquè allà la sobirania neix del Parlament, mentre que a Espanya la té el poble espanyol"."Hi ha constitucions que només es poden canviar si ho diu el el poble espanyol", ha afegit, advertint que els governants no es poden situar "per sobre de la llei".

Arguments habituals

A més de brandar la Constitució, el president espanyol ha anomenat els arguments habituals per defensar la unitat d'Espanya: que és la nació més antiga d'Europa, que durant els últims 50 anys ha estat el quart país del món on ha crescut més el PIB i que la Constitució del 1978 va crear el model de democràcia més descentralitzat del món que dóna el màxim d'autonomia a les comunitats de la seva història.

"Crec que s'han de superar algunes coses i que hem de dialogar, parlar, i després, esclar, som molts els que volem sincerament i de cor viure junts, perquè hem fet moltes coses junts –ha insistit–. Jo el que vull és un projecte de progrés junts que ens tregui de la crisi". I és que el govern popular defensa que "com més gran siguis, més influència es pot tenir".

insta Madrid a actuar ràpid per evitar la "col·lisió" amb Catalunya

El diari adverteix que la lluita entre Barcelona i Madrid pot "sepultar" Espanya en una crisi "devastadora"

stats