Política 27/01/2016

Rajoy: "No sé si el PP està imputat"

El líder del PP ofereix suport autonòmic i municipal al PSOE a canvi de la investidura

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha concedit la primera entrevista a la televisió des del 20-D a Telecinco / EFE

MadridL'últim escàndol de corrupció al PP ha explotat a Mariano Rajoy en plenes negociacions per intentar seduir Ciutadans i PSOE per a un gran pacte. El partit d'Albert Rivera ja ho va deixar clar ahir: la trama valenciana posa bastons a les rodes a qualsevol enteniment. Rajoy ha volgut aquest dimarts intentar aclarir la situació amb una entrevista de més d'una hora a 'El programa de Ana Rosa', a Telecinco. Una entrevista que la cadena temia que el president en funcions del govern espanyol cancel·lés a última hora per no haver de donar la cara sobre la corrupció. És al primera a la televisió des del 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ho ha fet, però sobretot s'ha dedicat a tirar pilotes fora i ha recordat que no estem davant un "assumpte que s'hagi produït ahir", que els electors ja sabien l'escàndol de corrupció al País Valencià i igualment el PP va tornar a ser primera força a la comunitat autònoma. Però si en una cosa ha donat allargues, ha estat sobre la destrucció dels ordinadors de Bárcenas. El jutge acaba d'imputar el PP en aquest cas. Bé, tècnicament el Partit Popular està sent investigat, ja que el terme 'imputat' ha desaparegut després de la reforma del Codi Penal.

"No sé si el PP està imputat", ha assegurat Rajoy a Quintana quan li ha preguntat per l'assumpte. "Ha estat citada la gerent del partit amb motiu que s'esborressin els ordinadors de Bárcenas, que és el que es fa a les empreses quan algú deixa el seu lloc de treball. Però no sé com està l'assumpte", ha afegit. La seva resposta ha generat enrenou a les xarxes, i gairebé una hora després que fes aquesta polèmica declaració la periodista ha demanat al líder popular que s'expliqués. "A la interlocutòria, segons m'han dit, no ho posa. Sabem que està citada la gerent, però no sóc conscient que sigui així. Imputat no pot ser, perquè la figura de l'imputat ja no existeix", ha explicat el president del PP.

En aquest sentit, Rajoy ha defensat tant Rita Barberá com Gerardo Camps en la trama valenciana. "Fins que no se'ls acusi d'alguna cosa puc dir que estan absolutament nets", ha assegurat, tot i que el cas fa olor de finançament il·legal al PP de València, d'on Barberá era alcaldessa.

Ni un pas enrere

Rajoy ha assegurat que no està disposat a fer cap pas enrere perquè una altra persona dins el PP acabi a la Moncloa, i ha reiterat que si hi ha anticipades, ell s'hi tornarà a presentar, sempre que el seu partit ho avali. Sobre les negociacions amb Sánchez, ha revelat que ha intentat posar-se en contacte amb ell, però que és el líder del PSOE qui no ho vol. "Jo seguiré intentant parlar amb el senyor Sánchez", ha assegurat.

¿Amb què arribaria a cedir el PP si finalment hi hagués acord amb els socialistes, tal com reclama la vella guàrdia del PSOE i alguns 'barons'? Rajoy s'ha mostrat disposat a reformar la Lomce, la llei de seguretat ciutadana i fins i tot la reforma laboral, si bé ha esgrimit que ha estat la norma que ha permès crear fins a 600.000 llocs de treball el 2015. Demà dijous es publica l'Enquesta de Població Activa, i ha assenyalat que esperen que els resultats siguin bons.

Suport a nivell autonòmic i municipal

Rajoy també va més enllà i proposa al PSOE donar-li suport a nivell autonòmic i municipal si li permet governar. El líder del PP és conscient de les aliances territorials que els socialistes tenen lligades amb Podem i ofereix a Ferraz garanties d'estabilitat en tots els executius del PSOE a les comunitats i els ajuntaments.

Nova ronda de contactes amb el rei

Aquest dimarts comença una segona ronda de contactes dels partits amb Felip VI a la Zarzuela per intentar formar govern que no s'acabarà fins dimarts a la tarda, quan sigui cridat Rajoy. El rei li ha acabat fent un favor a Rajoy, ja que s'espera que el PSOE celebri dissabte un comitè federal que ha de marcar el futur de Pedro Sánchez.

"A hores d'ara té més fàcil la investidura el senyor Sánchez que jo", ha defensat Rajoy. I és que el líder del PP espera que el rei triï Sánchez per intentar formar govern, que fracassi i que després l'hi encomani a ell.

stats