Política 26/01/2016

Ciutadans admet que la corrupció complica el seu diàleg amb Rajoy

PSOE i Podem pressionen el partit d'Albert Rivera, que admet "l'escàndol" de València, perquè no pacti amb el PP

Ferran Casas
2 min
Juan Carlos Girauta va definir l’alcaldessa com una “persona sense estudis”

MadridLa corrupció ha planat aquest dimarts en les converses sobre la formació de govern. El PSOE ha presentat la petició d'una comissió d'investigació sobre l'escàndol Aquamed, que afecta el ministeri d'Agricultura. La corrupció s'ha fet sentir a les rodes de premsa de la junta de portaveus i l'operació policial contra el PP al País Valencià ha tingut un impacte evident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha assegurat que el nou presumpte cas de corrupció del PP a València farà que els partits encarin amb peus de plom les converses sobre els pactes de govern i ha aprofitat per pressionar Ciutadans, que comença a negociar amb el PP per enfortir la seva majoria de cara a la investidura, amb l'argument que el fet que el PP "estigui de corrupció fins a les orelles serà una prevenció per a tots els partits que hi parlin".

Més contundent s'ha mostrat el portaveu de Podem, Íñigo Errejón, que ha avisat que el cas de corrupció "afecta de ple a la decisió dels grups sobre quin serà el proper govern d'Espanya". I també en un avís a Ciutadans, Errejón ha alertat que "ningú que parli de regeneració pot ser còmplice de que el PP segueixi a la Moncloa, ja sigui per activa o per passiva".

I què en diuen els interpel·lats? "La corrupció ho condiciona tot, sobretot quan es tracta de corrupció institucionalitzada i generalitzada", ha dit el portaveu de C's, Joan Carles Girauta. "El que passa allà és un escàndol!", ha exclamat. Ha indicat que proposaran un gran pacte d'estat contra la corrupció que d'entrada haurà de garantir la independència del poder judicial. El portaveu liberal ha recordat que les negociacions encara no han començat i que el Congrés "no són els tribunals" i ha admès que Mariano Rajoy "no sembla el més adequat per abanderar la lluita contra la corrupció".

Girauta, que s'ha posat cada vegada més nerviós a mesura que avançava la roda de premsa, ha acabat intentant marcar una distància clara amb Rajoy. "No ens tremolaran les cames a l'hora de convocar el president del govern espanyol a una comissió d'investigació", ha conclòs".

Amb tot, però, des del PP han intentat desvincular la polèmica a València amb les negociacions per formar govern a l'Estat. El portaveu del PP, Rafa Hernando, ha afirmat que l'assumpte no necessàriament ha d'afectar el partit i ha avisat que respondran a l'assumpte "amb contundència".

La fins ara oposició, i que compta amb una majoria d'escons al Congrés, té ganes de començar a treballar i a derogar lleis al Congrés, com ara la llei Wert o la llei mordassa. La mesa debatia avui un dictamen sobre què podia fer i què no la cambra mentre el govern estigui en funcions. La pressió de l'oposició, que ha presentat diverses lleis, ja ha tingut un cert efecte i de moment la setmana que ve es constituiran les comissions, les mateixes que hi havia la legislatura anterior. El PSOE considera que s'han de poder tramitar totes les proposicions de llei i convocar plens i que el criteri de la mesa ha de ser ampli.

stats