Política 26/09/2012

Rajoy defensa davant l'ONU el dret a l'autodeterminació del poble saharauí

El president espanyol exigeix diàleg sobre Gibraltar i reclama accedir al Consell General de l'ONU

Efe
2 min
Rajoy, en la recepció que ha ofert el matrimoni Obama a l'ONU

Nova YorkEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha aprofitat la seva estrena davant l'Assemblea de l'ONU per demanar al Regne Unit diàleg sobre Gibraltar i reclamar l'entrada d'Espanya al Consell de Seguretat de Nacions Unides per al bienni 2015-2016, segons ha dit, pel seu compromís amb la institució. Rajoy també ha fet referència al contenciós del Sàhara Occidental. Ha defensat una solució acceptable per a totes les parts que prevegi la lliure determinació del poble sahrauí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Encara que pugui semblar el contrari", el món està millor ara que fa un any, ha dit Rajoy davant l'Assemblea. El president espanyol ha intervingut quan ja era de nit a Nova York, amb un auditori pràcticament buit. Hores abans, tot i que no s'hi ha arribat a entrevistar, ha aconseguit una foto amb el matrimoni Obama, en la recepció que ha ofert el president dels Estats Units a l'ONU. La Moncloa ha penjat la foto a Twitter.

Hi va haver referències a Gibraltar en les intervencions anteriors dels presidents de govern espanyol a l'ONU, però la de Rajoy ha canviat la línia marcada per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i ha reclamat un diàleg de manera bilateral amb el Regne Unit i sense participació de les autoritats del penyal.

El gruix de la intervenció davant l'Assemblea ha estat centrada a assenyalar els arguments pels quals Rajoy considera que Espanya pot ser membre no permanent del Consell de Seguretat en el període 2015-2016. Haurà de competir amb Turquia i Nova Zelanda per a dues places en aquest organisme.

Rajoy promet treballar "amb un esperit obert, constructiu i compromès amb la pau i seguretat internacionals, amb la promoció i defensa dels drets humans, i amb la recerca d'un desenvolupament sostenible per a tots".

A més, ha assegurat que Espanya seguirà contribuint, dins de les seves possibilitats, a les operacions de manteniment de la pau, tant amb l'aportació de tropes, com mitjançant la base de les Nacions Unides de Quart de Poblet.

Rajoy està convençut que el món està millor que fa un any, i entre els exemples que ha posat per apuntalar aquesta idea hi ha la voluntat dels països àrabs per consolidar sistemes democràtics. Davant d'això, ha recordat la transició espanyola perquè considera que pot ser per a ells una experiència útil.

Respecte la situació a Síria, Rajoy ha demanat al president d'aquest país Bachar al-Assad que assumeixi la seva responsabilitat i deixi pas a un procés polític que permeti superar el conflicte de manera pacífica.

També ha lamentat que no hi hagi hagut avenços en el procés de pau del Pròxim Orient, un conflicte davant el qual ha defensat l'existència de dos estats, un d'israelià i un altre palestí, que convisquin en pau i seguretat.

Respecte al Sahel ha mostrat la seva especial preocupació i ha dónat suport als esforços internacionals per evitar que es converteixi en una zona dominada per grups terroristes.

Rajoy ha demanat a l'Iran que aclareixi els dubtes suscitats per l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica sobre el seu programa d'enriquiment nuclear, i Corea del Nord perquè posi fi a totes les seves activitats nuclears amb fins militars.

stats