Política 04/09/2016

Rajoy defensa el càrrec de Soria al Banc Mundial: "Si un funcionari no pot ser funcionari, això què és?"

De Guindos també fa pinya i assegura que seria "il·legal" haver-li negat el nomenament

Efe
2 min
Rajoy defensa el càrrec de Soria al Banc Mundial: "Si un funcionari no pot ser funcionari, això què és?

Hangzhou (Xina)La proposta de l'exministre d'Indústria Jose Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial segueix aixecant polseguera. Després que alguns membres del PP hagin discrepat públicament de la decisió, ja que Soria va dimitir arran de la seva implicació en els 'papers de Panamà', el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha considerat que seria injust impedir-li que optés a aquest lloc de treball perquè és un càrrec al qual pot aspirar com a tècnic comercial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una trobada informal amb periodistes durant l'escala cap a la Xina, on està participant en el G-20, el cap de l'executiu espanyol ha dit que és una decisió administrativa i no política. "Si un funcionari no pot ser funcionari, això què és?", ha exclamat en relació a la condició de Soria, de qui és amic personal. "Què s'ha de fer? ¿Fer-lo fora d'Espanya? ¿Te'n vas del govern i no pots tornar a la funció pública?", s'ha preguntat, abans de demanar que se sigui "una mica just" a l'hora de valorar aquest assumpte.

Rajoy ha recordat que l'exministre no està inhabilitat i que no es tracta d'una decisió del govern espanyol ni del ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos. De fet, el titular d'economia, departament del qual depèn la comissió d'alts càrrecs que ha nomenat Soria, ha declarat que el càrrec no és polític, sinó "estrictament administratiu". "Ho va demanar i seria il·legal haver-li negat, perquè no està imputat ni inhabilitat", ha argumentat de Guindos.

C's demana la compareixença de De Guindos i ell es mostra obert a fer-ho

Els arguments de Rajoy i De Guindos, però, no han servit per convèncer ni a Ciutadans -el partit amb qui va segellar un acord per a la investidura-. El partit que lidera Albert Rivera ha anunciat que demanarà la compareixença del ministre d'Economia perquè expliqui les raons per presentar la candidatura de Soria. Compromís també ha dit que demanarà que doni explicacions al Senat per la "col·locació" de l'exministre al Banc Mundial.

Al seu torn, el titular d'Economia s'ha mostrat obert a fer-ho tot i que no en el marc d'una compareixença específica. De Guindos ha dit que contestaria les preguntes que li fessin els portaveus parlamentaris sobre aquesta qüestió en la seva següent compareixença.

Per la seva banda, la portaveu del PSOE de Castella La Manxa, Cristina Maestre, ha criticat la presidenta del PP castellanomanxec, María Dolores de Cospedal, -que també ha sortit en defensa de Soria- perquè segons ella "retorna els favors" a l'exministre d'Indústria. "Quin paper ha fet Cospedal", ha lamentat en un comunicat, remarcant que és una de les poques dirigents que l'ha defensat. De fet, tal com publica avui l'ARA, la candidatura de Soria també ha provocat malestar al PP.

Trobades de Rajoy a la Xina

Rajoy ha aprofitat l'assistència al G-20 per comentar la situació política a Espanya amb els altres líders mundials, com els presidents dels Estats Units, Barack Obama, de França, François Hollande, d'Alemanya, Angela Merkel, o del Regne Unit, Theresa May. Així ho han informat fonts del govern espanyol.

stats