LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 12/10/2016

Rajoy constata que els ‘barons’ del PSOE el volen fer president

Només la presidenta balear es manté ferma en el ‘no’ en la recepció a la Zarzuela

D.s.u.
3 min
El president en funcions, Mariano Rajoy, i la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz.

MadridL’imminent debat d’investidura espanyol, que podria dur Mariano Rajoy a tornar a ser investit president espanyol, va centrar ahir la tradicional recepció del rei Felip VI a la Zarzuela pel 12 d’octubre, després de la desfilada. El president espanyol en funcions va trobar-se cara a cara amb els presidents autonòmics socialistes presents a la recepció -tots menys el valencià Ximo Puig, absent per motius d’agenda- i va poder copsar de primera mà l’estat d’ànim dels socialistes, que han de decidir si s’abstenen o no en la seva investidura, probablement el 23 d’octubre en un comitè federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els barons socialistes presents hi havia majoria absoluta favorable a l’abstenció. El líder d’aquest corrent és el president de la gestora socialista, Javier Fernández, amb qui Rajoy ha parlat en més d’una ocasió. Ahir ho van tornar a fer, i van constatar que la interlocució entre els líders dels dos partits és ara “més fàcil” que quan hi havia Pedro Sánchez, va explicar el president en funcions en una conversa informal amb periodistes, informa l’agència Efe. Ho va constatar també el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, que veu “més sintonia” entre els dos grans partits espanyols. “L’amor és en l’aire”, deia, més sorneguer, el president càntabre, Miguel Ángel Revilla.

Tot i aquesta renovada sintonia, Rajoy no va voler donar l’abstenció del PSOE per feta, i es va mossegar la llengua a l’hora d’abordar la qüestió. “No he de parlar”, va dir el president del PP, que tot i així sí que va donar per fet que hi haurà debat d’investidura després de la ronda de contactes del rei amb els líders dels partits, el 24 i 25 d’octubre. Amb això, Rajoy gairebé compta amb l’abstenció del PSOE, perquè previsiblement el rei no nomenarà cap candidat a la investidura que no tingui tots els suports lligats.

La nota discordant

L’única nota discordant entre els barons socialistes va ser la presidenta balear, Francina Armengol, que es va mostrar ferma en el no a Rajoy, i va reptar el president de la gestora socialista a consultar la militància sobre la postura del partit en el debat d’investidura. La postura d’Armengol, alineada amb Pedro Sánchez i amb altres federacions fidels al no, és minoritària entre els presidents autonòmics, però no és tan clarament perdedora entre els secretaris generals de les federacions. Les forces es mesuraran en el comitè federal del partit, que tothom ahir donava per fet que se celebrarà el 23 d’octubre, tot i que Fernández no va voler confirmar cap data.

Qui també va centrar bona part de les mirades va ser la presidenta andalusa, Susana Díaz, que va demanar “tranquil·litat” i va augurar que el comitè federal definirà amb “majoria sòlida” aquesta postura. Díaz no surt de la seva ambigüitat calculada, i evita dir obertament que cal fer president Rajoy, tot i que és conegut que la seva federació és partidària de l’abstenció.

En la recepció d’ahir qui va repetir va ser el president de Ciutadans Albert Rivera, que l’any passat, a les portes de les eleccions del 20-D, va centrar totes les mirades, i aquest any va passar gairebé desapercebut. De nou, el líder de Podem, Pablo Iglesias, que hi estava convidat, va absentar-s’hi, però va deixar un missatge a Twitter: “Per a nosaltres la pàtria és la gent”. La pròxima cita amb la Zarzuela és el 24 i 25 d’octubre, en la ronda de consultes. D’aquesta no se’n podrà lliurar.

stats