Política 30/08/2016

Rajoy urgeix a formar govern perquè no hi ha alternativa "sensata" al PP

El candidat a la investidura intenta seduir el PSOE proposant pactes en "les bases" de l'Estat

Maiol Roger
2 min
Mariano Rajoy durant el discurs d'investidura. EFE

MadridNo hi ha cap alternativa i formar un govern és urgent. Són els dos primers arguments que ha brandat Mariano Rajoy per exigir la seva investidura com a president espanyol. Ja des de les primeres frases del debat Rajoy ha pressionat el líder socialista, Pedro Sánchez, a qui exigeix l'abstenció per obtenir, en la segona votació de divendres, la reelecció presidencial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Espanya necessita un govern eficaç i el necessita amb urgència. La frase ja s'ha convertit en un clamor popular", ha dit Rajoy, abans de citar una sentència del líder socialista en el debat d'investidura en què el dirigent del PSOE era candidat: "L'1 de març el senyor Sánchez va argumentar en diverses ocasions que Espanya necessita amb urgència un govern".

El segon argument que ha exhibit Rajoy és que no existeix una alternativa "sensata i respectuosa amb els espanyols" a un govern del PP. "Ho han demanat amb claredat els espanyols", ha mantingut el candidat a la investidura, que ha citat les enquestes: "Quan se'ls pregunta responen majoritàriament que ha de governar el PP".

Les opcions de Sánchez, segons Rajoy, són inexistents: "No existeix una alternativa raonable", ha insistit el candidat, al·ludint al procés sobiranista com a argument. "La meva proposta és l'única manera que Espanya tingui un govern moderat que no sigui aventura, radicalisme i incertesa". El dirigent ha recolzat aquesta afirmació en la necessitat de Sánchez de comptar amb els independentistes catalans per bastir una alternativa amb Podem: "Estaria hipotecat per les exigències de partits que només volen desafiar les nostres institucions democràtiques i trencar la unitat territorial".

El president en funcions ha desgranat les principals mesures del seu pacte amb Ciutadans com a programa de govern. Tot i assegurar que no volia "recrear-se" en "la millora econòmica" del seu mandat, ha reiterat que gràcies al PP Espanya ha sortit de la crisi i ha demanat un segon mandat per completar les reformes. La base és l'acord amb Ciutadans, "obert a altres formacions", segons ha defensat el candidat.

Per seduir al PSOE, Rajoy ha deixat clar que la seva voluntat és pactar més enllà de la investidura. No té altre remei, ja que si surt investit haurà de governar amb 137 diputats i buscar els vots de més d'un partit per a cada reforma. Rajoy ha revestit la seva necessitat de voluntat pactista: "Els assumptes que afecten les bases mínimes de la nostra convivència superen de llarg els suports de la investidura i necessiten grans acords d'estat", ha reclamat Rajoy, que ha citat les pensions, l'educació, el finançament autonòmic i els serveis públics com a matèries en què cal pactar reformes.

Rajoy s'ha reservat el primer dia de la sessió d'investidura per al seu discurs, i demà hi haurà el torn de l'oposició i la primera votació. El candidat necessita guanyar per majoria absoluta (la meitat més un dels vots, 176 diputats) i només en té assegurats 170. En no obtenir els vots suficients, divendres es repetiran el debat i la votació. Rajoy en té prou amb més vots favorables que contraris, però el 'no' del PSOE i de la resta de formacions l'aboca a tornar a perdre i a esperar una nova sessió d'investidura.

stats