RECENTRALITZACIÓ
Política 23/05/2015

Rajoy podrà mobilitzar els Mossos

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va informar ahir dels últims acords del consell de ministres.

MadridEl consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei ordinària de seguretat nacional per millorar la resposta de l’Estat davant de riscos, amenaces o catàstrofes naturals. Una norma que atorga al president espanyol el rol de màxim coordinador en matèria de seguretat i que permetrà al govern central mobilitzar, si cal, els Mossos “per protegir l’Estat i en defensa d’Espanya i els seus principis constitucionals”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, va defensar en roda de premsa que “en determinades circumstàncies internes de seguretat nacional, interessa una gran coordinació” amb els efectius del conjunt d’administracions de l’Estat, és a dir, també els Mossos. Tot i això, va dir que la llei està feta, sobretot, per garantir la coordinació dels “mecanismes de l’administració general de l’Estat”.

El govern espanyol va aprovar l’avantprojecte de llei al gener, en ple debat sobre els límits entre seguretat i llibertat després dels atemptats a París. Després de passar pel Consell d’Estat, s’hi ha introduït la necessitat que el president del govern espanyol declari una situació “d’interès nacional” a través d’un reial decret i n’informi el Congrés i el Senat. En l’avantprojecte no calia donar-ne explicacions.

El BOE pren terreny al DOGC

El govern espanyol també va aprovar ahir el reial decret que regula la creació del taulell edictal únic, pel qual totes les notificacions de les diferents administracions s’hauran de publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Això confirma el procés de recentralització de competències en l’àmbit dels diaris oficials, amb el BOE prenent terreny així al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Els anuncis amb notificació s’hauran de publicar necessàriament al BOE. També es podran publicar al DOGC, però ja no serà necessari i suficient, com fins ara, sinó només opcional i complementari. El Govern considera que la mesura vulnera les competències de la Generalitat i ja ha iniciat els tràmits per portar-la al Tribunal Constitucional.

stats