XOC INSTITUCIONAL
Política 07/02/2016

Rajoy promet no donar treva a l’independentisme

Avisa JxSí i la CUP que actuarà contra totes les accions “il·legals”

Núria Orriols
3 min
El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va aterrar ahir a Catalunya per primera vegada després de les eleccions.

BarcelonaCap gest de mà estesa al nou president de la Generalitat ni cap oferiment de diàleg per trobar una solució política al procés: Mariano Rajoy no donarà treva a l’independentisme. Ho va deixar clar ahir en la seva primera visita a Catalunya després de les eleccions espanyoles i la investidura de Carles Puigdemont, amb qui encara no ha conversat. En el marc de la junta directiva del PP a Catalunya, que nomenava Xavier García Albiol coordinador general del partit, es va comprometre a no deixar-ne passar ni una a l’independentisme i va avisar que enviarà tots els avenços del procés als tribunals, tal com ha fet fins ara. El govern està en funcions però imperarà “la llei”, va dir Rajoy davant la plana major dels populars catalans, reunida a l’Hotel Grand Marina de Barcelona. Hi eren presents el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i la nova portaveu adjunta del PP al Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat estar en funcions i a l’espera que Pedro Sánchez se sotmeti al debat d’investidura, Rajoy es va comprometre a actuar contra totes les accions “il·legals” exhibint els seus últims trofeus: la impugnació davant del Tribunal Constitucional (TC) de la conselleria d’Afers Exteriors i la comissió d’estudi del procés constituent. També va fer referència a un hipotètic recurs contra les tres ponències de llei de la desconnexió -aquesta setmana van començar a caminar al Parlament a pesar de la suspensió que pesa sobre la declaració de ruptura del 9-N, d’on emanen les normes-, sobre les quals s’actuarà en el “moment processal” que correspongui, va aclarir. Al mateix temps, el dirigent popular va marcar distàncies amb Sánchez assegurant que ell no negociarà res amb els independentistes.

En clau de partit, Rajoy es va posar al costat de l’exalcalde de Badalona, i va situar el PP com la taula de salvació d’aquells que se senten catalans i espanyols a Catalunya. “Sempre estarem amb ells”, va prometre. “No estem disposats que se’ls consideri estrangers a Espanya”, va dir, al·ludint a una eventual independència. Al seu torn, Albiol va fer una defensa aferrissada de la unitat d’Espanya i amb un volgut gest d’empatia va oferir tot el seu suport a Rajoy: va equiparar l’alcaldia de Badalona a la Moncloa i va assegurar entendre com se sent actualment el president en funcions. “Sé què és guanyar i que un pacte entre perdedors canviï la voluntat dels ciutadans”, va dir en al·lusió a l’aliança entre Guanyem Badalona en Comú, PSC, ICV-EUiA i ERC que el van enviar a l’oposició del consistori badaloní. “Pretenen guanyar als despatxos el que han perdut a les urnes”, va sentenciar Albiol referint-se a un pacte Sánchez-Podem que no considera legítim.

La reaparició de Camacho

Després de mantenir un perfil baix des que va fer un pas enrere abans de les eleccions catalanes del 27-S, Alícia Sánchez-Camacho va reaparèixer a primera fila. Va exaltar l’etapa en què ha pilotat el partit -seus són els millors resultats històrics a Catalunya-, però també va reconèixer mancances. “Cal generar il·lusió” i un “nou impuls” a la formació, va dir per justificar el nomenament de García Albiol. Camacho farà un pas al costat -no deixarà la presidència- per centrar-se en la seva tasca al Congrés, però va voler fer una última petició al públic assistent a l’acte d’ahir a Barcelona: “més unitat i força que mai” per assegurar que el PP segueixi sent “decisiu”. Per a la presidenta dels populars, mentre sigui així, “Catalunya continuarà sent Espanya”.

Albiol pilotarà el partit fins al congrés

La junta directiva del PP va aprovar ahir per aclamació el nomenament de Xavier García Albiol com a coordinador general del partit i la incorporació de noves cares a la direcció dels populars a Catalunya. Aquests canvis permetran a l’actual líder del PP al Parlament pilotar la formació fins al congrés en què està previst que substitueixi Alícia Sánchez-Camacho. Albiol, en el seu discurs, va assenyalar que la situació política a Catalunya suposa un “gran desafiament” a l’Estat però també una “oportunitat” per al PP. Albiol vol convertir el PP en el partit de referència per aquells que no donen suport a la independència, una batalla que ara per ara està guanyant C’s: el 27-S, el PP va quedar en la penúltima posició. Per pilotar aquesta nova etapa, Albiol situa persones de confiança a la direcció, com la seva mà dreta a l’Ajuntament de Badalona, Ramon Riera, que serà vicesecretari territorial. També hi arriben Núria Carreras com a coordinadora de territorial; Alberto Palatchi, en l’àmbit d’innovació, tecnologia i empresa; Mar Llambí, a la secretaria de comerç; Elisabeth Jiménez com a secretària territorial; Manuel López, a la secretaria d’acció política, i Elisa de Mata com a secretària de formació.

stats