Política 12/05/2018

Rajoy, sobre Torra: "El que hem vist i sentit no ens agrada"

La Moncloa eleva el to i avisa que "vigilarà molt" els actes del candidat

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy, en el míting d'aquest divendres a Saragossa, dins de la campanya de les eleccions europees / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha referit aquest dissabte al discurs d'investidura de Quim Torra, minuts després de l'inici de la primera sessió del debat al Parlament de Catalunya, i ha afirmat que el que "ha vist i sentit" no li "agrada". En un acte de partit a Jerez de la Frontera, Rajoy ha considerat que el discurs "no és representatiu del que és Catalunya", però ha afegit: "El jutjarem pels seus fets, si al final és elegit".

Mentrestant, i de manera oficial, el govern espanyol ha qualificat el discurs d'investidura de Quim Torra de "frontista", "sectari, divisori" i "de passat" i que està "allunyat del que la immensa majoria de catalans, moderats i constructius", i ha avisat que vigilarà el president de la Generalitat, si és investit. En un comunicat, la Moncloa ha considerat que Torra "no s'ha presentat com el president que mereixen i que necessiten els catalans". I "ha renunciat a governar per a tothom".

A més, segons l'executiu el discurs és "una falta de respecte a les institucions de Catalunya, al Parlament del qual és diputat i a la Generalitat que pretén presidir". "Hauria d'haver tingut la humilitat de no parlar en nom de tots" els catalans, ha afegit l'executiu en el comunicat, en què han considerat que "les seves paraules evidencien l'escassa voluntat i capacitat de diàleg". Per això, l'executiu ha elevat el to de l'amenaça i ha avisat que "estarà molt vigilant dels actes del candidat i del seu possible Govern". I ha afegit que "qualsevol il·legalitat serà reparada i qualsevol vulneració del marc constitucional serà resposta".

Rajoy, per la seva banda, ha tornat a urgir els independentistes a formar Govern, perquè "Catalunya necessita un Govern ja", però ha posat els condicionants de com ha de ser aquest executiu segons ell, i ha dit que ha de complir la llei: "A Espanya tothom pot pensar el que estimi convenient, però ha de complir la llei, perquè si cadascú de nosaltres decidim què complim no hi hauria normes de convivència". A més, ha demanat a Torra que "governi per a tothom".

Si no es compleixen els seus requisits, el president espanyol, que divendres ja va avisar de la possibilitat de tornar a aplicar el 155, ha explicat que "el govern espanyol garantirà que la llei i la Constitució es compleixin a tot Espanya". A més, també serà garant "que la unitat d'Espanya es respecti, perquè és la base de la nostra nació", i finalment estarà atent que "ningú pugui actuar contra el principi d'igualtat de tots els espanyols perquè és la base de la nostra democràcia".

Rivera insisteix que el 155 s'ha de mantenir

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, per la seva banda, ha dit, després d'escoltar el discurs de Torra, que no es pot aixecar el 155, una idea en la qual insisteix des d'aquesta setmana. Segons ell, el "discurs incendiari" del candidat a la presidència de la Generalitat "evidencia que no complirà la Constitució", i per això considera que "Rajoy ha de rectificar" i no aixecar el 155.

Finalment, el líder socialista, Pedro Sánchez, en un acte de partit des de Segòvia ha demanat també que "es respecti la Constitució" i que Torra "aspiri a governar per al 100% dels catalans", perquè el que ha de fer el candidat, segons ell, és "unir" la societat catalana i no "dividir-la".

stats