Política 11/12/2014

Felip VI a Barcelona: “No ens podem permetre el debilitament o la divisió perquè el món camina cap a una major integració”

En la seva primera visita a la capital catalana des que va ser proclamat rei, el monarca demana lleialtat a la Constitució i l'Estat de Dret com a garants de “convivència en pau i llibertat”, una “responsabilitat ineludible de tots els poders públics”

M.colomer
2 min
El president Mas i el rei Felip, aquest dijous a Barcelona / EFE

BarcelonaPrimera visita del rei Felip VI a Barcelona des que va ser proclamat, tot just fa mig any, amb missatge polític clar: “No ens podem permetre el debilitament o la divisió perquè el món camina cap a una major integració”. Durant l'entrega de les Medalles d'Honor i dels premis Carles Ferrer Salat de la patronal Foment del Treball, el monarca ha reivindicat la Constitució i l'Estat de Dret com a garants de prosperitat i de “convivència en pau i llibertat”. En presència del president de la Generalitat, Artur Mas, i en un discurs en català i castellà, Felip VI ha apel·lat al “seny” que va caracteritzar ha dit, el General Prim, i ha aprofitat la figura de Ferrer Salat per demanar “sentit d'Estat” des de la “lleialtat” a la catalanitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Prim, gran espanyol i patriota irreductible

El monarca ha parlat del general Prim com d'un "català excepcional que va viure la seva intensa vida guiat per un patriotisme irreductible que va dedicar a Espanya sencera", un "gran espanyol lleial a la seva terra i sempre al servei del seu país, del que va arribar a ser president del Consell de Ministres". “Prim fou expressió viva del seny, que és molt més que sentit comú: és una visió de la vida i del comportament que aplega intel·ligència, moderació, grandesa, generositat i realisme”, ha subratllat.

Per això, ha recordat que “des d'aquestes premisses” i de la consciència del “paper fonamental que Catalunya sempre ha exercit en l'esdevenidor del conjunt d'Espanya”, han estat “escrites algunes de les millors pàgines de la nostra història”. “Aquestes premisses són les mateixes que, des del millor esperit de concòrdia fraternal, han de seguir guiant i guiaran els passos del nostre país”, ha conclòs.

El president de la Generalitat ha reivindicat en el seu discurs el compromís de Foment en els moments transcendents de la història del país i el paper de Catalunya com a “motor” de la recuperació econòmica, però també ha alertat que caldrà posar el creixement al servei d'un repartiment més just de la riquesa.

stats