Política 09/04/2018

El rei diu que "la imparcialitat" dels jutges espanyols garanteix "les llibertats i el pluralisme polític"

El president del Suprem destaca la "professionalitat i entrega" dels magistrats

Montse Riart
3 min
Felip VI durant l'acte de lliurament de despatxos judicials a l'Auditori de Barcelona

BarcelonaEl rei i la magistratura espanyola han volgut mesurar molt les seves paraules en l'acte d'entrega dels despatxos judicials més marcat per la política catalana fins ara. Amb part del Govern a la presó i el 155 desplegat, Felip VI i el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, s'han limitat a defensar la "independència i la imparcialitat" del poder judicial, sense cap referència a la situació de Catalunya. Això sí, Felip VI ha assegurat que la "rectitud" i la "imparcialitat" amb la qual els jutges estan exercint les seves funcions garanteixen que es respectin "els valors constitucionals de llibertat, igualtat, justícia i pluralisme polític".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència d'altres anys, i amb l'objectiu de reforçar el missatge d'independència judicial i de separació de poders, l'acte d'enguany s'ha restringit exclusivament a la magistratura; potser també per evitar escenes com la de la cúpula de la judicatura catalana plantant el president del Parlament, Roger Torrent, en els actes de commemoració de Sant Raimon de Penyafort. No hi havia cap representació política catalana i l'única espanyola era la del ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja que el protocol reial obliga que hi hagi almenys un representant de l'executiu espanyol acompanyant els membres de la casa reial en els seus actes oficials com a ministre de jornada.

El rei ha presidit la taula al costat del president del Suprem, Carlos Lesmes, el vicepresident, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, i la directora de l’escola judicial, Gema Espinosa —que és la dona del magistrat del Suprem Pablo Llarena—.

La magistratura fa pinya amb la Corona i amb Llarena

Felip VI ha volgut posar en valor la "independència i imparcialitat" amb la qual "el poder judicial defensa l’estat de dret" i garanteix, diu, "els valors constitucionals de llibertat, igualtat, justícia i pluralisme polític". El monarca ha traslladat als jutges el seu ferm suport com a "garantia última dels drets i llibertats" i "factor essencial per al respecte a la llei" en el marc de la Constitució.

Els nous jutges i la cúpula de la magistratura i la fiscalia han rebut el rei drets a L'Auditori de Barcelona i enmig d'un fort aplaudiment que s'ha convertit en una llarga ovació de més d'un minut al final de l'acte oficial. En una cuidada escenografia enmig de la polèmica per la decisió de la justícia alemanya de no extradir Carles Puigdemont per rebel·lió, el monarca ha pronunciat el seu discurs amb les banderes de Catalunya, Espanya, Europa i la resta de comunitats autònomes darrere.

El president del Suprem ha aprofitat el seu discurs per posar de relleu la "independència i la imparcialitat" amb la qual assegura que actuen els jutges de l'Estat. Lesmes afirma que els magistrats en actiu estan demostrant el seu compromís amb aquests valors "en uns moments especialment convulsos": "Els jutges i magistrats, des del més ferm respecte a la legalitat, amb gran professionalitat i amb entrega, estan defensant l'estat de dret davant de qualsevol pretensió de danyar-lo". "Aquesta és la nostra missió", ha assegurat Lesmes.

Sense pronunciar cap discurs, un dels protagonistes de la jornada ha sigut el magistrat del Suprem Pablo Llarena, que ha volgut assistir a l'acte presidit per la seva esposa i directora de l'escola judicial. Llarena s'ha fotografiat amb diverses persones a l'exterior de L'Auditori, ha estat rodejat de la plana major de la cúpula judicial durant tot l'acte i ha rebut la salutació també del monarca, juntament amb el cap dels Mossos, Ferran López, també present a l'esdeveniment.

Altres anys l’acte s’havia celebrat amb la presència del president de la Generalitat i de l’alcalde de Barcelona. De fet, fonts judicials expliquen que enguany s’ha hagut d’endarrerir l’esdeveniment al calendari —normalment es fa a l’estiu— per raons polítiques.

stats