UN RACÓ DE LES MUNICIPALS
Política 23/05/2019

Reus, la ciutat dels candidats imputats

El 26-M serà la contesa més concorreguda de la història de Reus, amb un total de dotze formacions per a 27 escons

Esther Celma
3 min
Reus, la ciutat dels candidats imputats

ReusLa ciutat de Reus (Baix Camp) té històricament una abstenció més alta que la mitjana catalana a les eleccions municipals, sense que s’hagi aclarit mai per què. Aquest diumenge, a més, sumarà la singularitat d’un grapat de candidats immersos en processos judicials. També per l’escissió, traumàtica i irreparable, de Ciutadans en dues formacions. El partit taronja va expulsar els seus quatre regidors: tres per haver denunciat un cas de corrupció a la Fiscalia, que ja ha iniciat diligències per aclarir-lo, i el quart per haver difós un missatge de suport als seus companys a la xarxa social Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 26-M serà també la contesa més concorreguda de la història de Reus, amb un total de dotze formacions per a 27 escons. Set ja formen part de l’arc municipal, amb el PDECat, ERC i Ara Reus a l’equip de govern i la CUP, Ciutadans, el PSC i el PP a l’oposició.

Carles Pellicer (PDECat) surt amb l’avantatge d’haver superat dos mandats complicats i la fama de gastar tantes soles de sabata que és capaç de sopar dos i tres cops en una mateixa nit per ser a tot arreu on el demanen. Tant és així que fins i tot l’artista Ariel Santamaria -exregidor de la Cori famós per assistir als plens i als actes municipals vestit d’Elvis Presley- li ha dedicat una cançó que s’ha fet viral.

Pellicer, forjat i foguejat en política municipal, ha superat dues mocions de confiança vinculades als pressupostos i aspira a revalidar l’alcaldia sota les noves sigles de Junts per Reus gràcies al seu tarannà pròxim i pactista. Fins a la seva irrupció a les eleccions municipals del 2011 Reus era un fortí socialista, però el PSC no aixeca el cap, en gran part pel desgast de l’escàndol judicial del cas Innova.

El 2012, la CUP va denunciar el cas a la Fiscalia, i més tard Ara Reus també va presentar una querella al jutjat d’instrucció número 3 contra una presumpta trama de corrupció sota el paraigua del hòlding d’empreses municipals Innova. La macrocausa va fer saltar pels aires el fins aleshores anomenat oasi de Reus, en què la vida municipal era una bassa d’oli. Més de set anys després, el cas Innova segueix obert, amb desenes d’investigats.

El cas Innova va passar una factura molt alta al tripartit, però va catapultar la CUP d’un regidor a sis i la va situar com a segona força. També, amb molta menys contundència, va beneficiar Ara Reus, que es va consolidar amb dos regidors. Com a curiositat, la número dos de les llistes d’Ara Reus és Dolors Vázquez, l’advocada de la formació municipalista que porta el cas Innova.

Mentre encara pesa Innova, Pellicer i l’alcaldable republicana, Noemí Llauradó, es presenten en condició d’investigats. En el seu cas, és la Brigada d’Informació de la Policia Nacional qui els va denunciar per un delicte d’instigació a l’odi emmarcat en els fets de l’1-O. En la mateixa causa consta la número dos de Junts per Reus, Montse Vidella, el número tres d’Ara Reus, Jordi Cervera, i la número cinc de la CUP, Mariona Quadrada. Tots cinc van signar un manifest a favor que marxessin els antiavalots allotjats en un hotel de la ciutat i van donar suport a les manifestacions en contra de la violència policial.

Per la seva banda, l’alcaldable d’Ara Reus, Dani Rubio, va ratificar aquest dimarts una querella contra la candidata de la CUP Marta Llorens per injúries i calúmnies, a l’haver-lo acusat “d’interessos ocults” en el contracte de la neteja.

La baixa de la discòrdia

L’ombra dels jutjats també arriba a Ciutadans. La formació taronja va expulsar sense miraments quatre regidors per haver denunciat a la Fiscalia un presumpte frau a la Seguretat Social del diputat al Parlament Carlos Sánchez, que hauria simulat -i cobrat- una baixa com a policia local per poder dedicar-se a fer campanya. L’exportaveu del grup municipal taronja, Juan Carlos Sánchez, encapçala el nou partit dCIDE amb dos regidors més dels expulsats, i acusa els taronges de “caça de bruixes”.

Indirectament, també Vox tasta la medicina judicial de Reus. Un jutge ha admès a tràmit la denúncia de l’associació musulmana Watani de la ciutat contra el candidat a Madrid, Javier Ortega Smith, per un delicte d’odi i discriminació a l’afirmar que “l’enemic comú és la invasió islamista”.

Municipi: Reus

Comarca: Baix Camp

Habitants: 103.477

Alcalde: Carles Pellicer (CiU)

Ple municipal: CiU (7), CUP-PA (6), Cs (4), PSC-CP (4), ERC-MES (2), PP (2), A (2)

stats