Política 30/05/2018

Rivera proposa Jáuregui, Solana o Redondo com a candidats independents per a la moció de censura

Jáuregui nega qualsevol vincle amb la proposta de Cs

Ara
2 min
El president de Cs, Albert Rivera, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assenyalat Ramón Jáuregui, Javier Solana o Nicolás Redondo, tots tres pròxims a l'esfera socialista, com a candidats independents en cas d'una moció de censura "instrumental". Malgrat que els socialistes ja han avisat que el substitut de Mariano Rajoy "només pot ser Pedro Sánchez", Rivera ha apuntat la "moció instrumental" com a alternativa entre la moció liderada pel PSOE i la convocatòria d'eleccions. "Només hi ha una via intermèdia: una moció instrumental amb una persona independent", ha afirmat Rivera, que ha presumit d'haver proposat al PSOE noms afins a la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però l'exministre de la Presidència i eurodiputat socialista Ramón Jáuregui ja ha negat qualsevol vincle amb la proposta que ha fet Rivera, i ha cridat a "deixar fora les maniobres de distracció" de Ciutadans.

En una entrevista aquest dimecres a la Cope, Rivera ha criticat que "Sánchez vol ser president per un dia a qualsevol preu, posant en escac la unió del país" i pactant amb "separatistes i populistes". El líder taronja ha reiterat el seu rebuig a la moció presentada pel líder socialista al·legant que l'estat espanyol "està per sobre d'una carrera personalista". "El problema no és canviar Rajoy per Sànchez, sinó salvar Espanya d'una crisi institucional", ha alertat.

El president del govern espanyol també ha rebut crítiques del president de Ciutadans, que està sorprès que Rajoy no surti del "búnquer de la Moncloa". En aquest sentit, Rivera ha assegurat que hauria de ser el líder del PP qui assumís per voluntat pròpia el final de la legislatura i convoqués eleccions. "Cal tornar la veu al poble espanyol, no podem tenir-li por", ha dit, i s’ha mostrat "convençut" que, en cas d'eleccions generals, els espanyols "prendrien nota del que ha passat a Catalunya" i donarien "una majoria constitucionalista" al Congrés. "El govern del PP –ha recomanat– no hauria de confondre les pors electorals amb les necessitats del país".

Catalunya com a centre dels problemes espanyols

Albert Rivera ha posat la situació política a Catalunya al centre dels problemes de l'estat espanyol. "El que és important és que tinguem un govern fort, net i amb garanties per gestionar el repte separatista", que ha assenyalat com a "primer problema" que té el govern espanyol ara mateix. Per això, ha reiterat la necessitat "d'estendre el 155", malgrat l'anunci dels canvis en els consellers nomenats pel president de la Generalitat ahir, en què no figuren ni presos polítics ni exiliats. Rivera ha negat que el govern de Quim Torra sigui "un Govern en condicions" i ha apel·lat a la unitat espanyola davant del procés independentista: "¿Quan aprendrem que l'adversari no és el socialista, el liberal o el conservador, sinó que és el separatista i el que vol liquidar Espanya?"

El president de Cs ha aprofitat per denunciar l'aparició de pintades a la botiga de la seva mare i ha assenyalat els "feixistes separatistes" com a responsables de l'acció. "Estic fart que la meva família hagi d'estar aixecant una persiana assenyalada o veure com assenyalen les famílies dels jutges i dels funcionaris públics" a Catalunya.

stats