Política 15/07/2019

Rivera remodela l’executiva de Cs per arraconar els crítics

El consell general del partit votarà l’ampliació de la direcció

Anna Mascaró
3 min
Albert Rivera atén els mitjans / ARA

MadridLa resposta d’Albert Rivera a la crisi oberta al partit pel seu gir a la dreta, l’acostament a Vox i el veto al PSOE passa per aïllar encara més els crítics. Davant el degoteig de dimissions a la cúpula de Ciutadans, Rivera ha optat per ampliar el comitè executiu de Cs, que passarà d’un màxim de 40 membres a 50. Això li permetrà envoltar-se de perfils afins per fer front a un sector crític creixent. El 29 de juliol, el consell general del partit plantejarà la reforma, tal com va anunciar ahir el secretari general de la formació, José Manuel Villegas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’esquerda en la cúpula de la formació sembla engrandir-se a mesura que passen les setmanes. Entre els càrrecs destacats que han abandonat les seves responsabilitats hi ha Xavier Pericay, Toni Roldán i Javier Naart, però la inquietud al partit és creixent. El diputat al Congrés Francisco de la Torre va anunciar ahir que es planteja abandonar també els seus càrrecs, mentre que altres pesos pesants com l’eurodiputat Luis Garicano o el vicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea, han optat de moment per confrontar la línia política de Rivera des de dins.

Segons els estatuts de Cs, el president del partit pot fer els canvis que consideri necessaris en l’organització del comitè executiu, “cessar alguns membres i nomenar-ne d’altres”. No obstant això, Villegas -que fa unes setmanes convidava els discrepants a fer “un pas al costat”- va negar que hi hagi cessaments sobre la taula. En el mateix sentit, va argumentar els canvis a la cúpula considerant que s’han d’adaptar al creixement del partit després de les últimes eleccions. Actualment, l’executiva compta amb 34 integrants, amb la recent incorporació de l’exvicepresident de Coca-Cola Marcos de Quinto, afí a la línia de Rivera. Villegas va evitar avançar quins podrien ser els nous membres de l’executiva. Amb tot, algunes incorporacions poden ser els diputats al Congrés Edmundo Bal i Joan Mesquida.

Una jerarquia fèrria

Des dels seus inicis, l’estructura de Cs ha sigut completament vertical. Això ha afavorit una cultura de seguidisme dins de la formació, que gestiona amb mà dura la discrepància. Tot i això, algunes de les crisis més destacades viscudes per Cs han estat, com ara, relacionades també amb els girs ideològics de Rivera. “Això és un Robles 2.0”, apunta una font del partit, que recorda la marxa de Cs d’un dels fundadors, Antonio Robles, en protesta per la decisió de l’executiva de presentar-se a les europees en coalició amb el partit d’extrema dreta Libertas, el 2009. També a Catalunya, un sector crític es va mobilitzar el 2017 contra l’eliminació de la referència al socialisme democràtic -per substituir-la pel liberalisme progressista- de l’ideari del partit. En aquesta nova crisi que s’obre sota el lideratge de Rivera, el líder de Cs es manté ferm per ara en el seu posicionament inicial de no facilitar la investidura de Pedro Sánchez.

Primàries per triar candidat a Catalunya

Ciutadans va obrir ahir el procés de primàries per triar el candidat a la Generalitat. Dijous, 18 de juliol, s’activaran els mecanismes de la votació i divendres començarà el termini d’una setmana de campanya perquè els dies 24, 25 i 26 tinguin lloc les votacions. La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, compta amb el suport de la direcció. El secretari general del partit, José Manuel Villegas, va destacar-ne la figura de “gran portaveu” i el “paper brillant” com a representant de Cs. “Si els militants la voten, segur que serà una gran candidata a la Generalitat”, va recalcar. El nom del diputat Nacho Martín Blanco també ha sonat com a possible candidat alternatiu, mentre que Carlos Carrizosa va descartar-se com a candidat quan va ser nomenat president del grup parlamentari.

stats