Política 29/06/2019

Rivera mostra la porta de sortida als crítics de Cs

El líder taronja manté la negativa a investir Sánchez

Germán Aranda
4 min
Rivera mostra  la porta de sortida als crítics de Cs

MadridCallava i callava mentre esclatava la crisi al seu partit, un dia trencant amb Manuel Valls; un altre amb la sortida del portaveu econòmic, Toni Roldán. Després de dues setmanes de silenci -només trencat per ficar-se en un embolic assegurant que havia rebut el suport del president francès, Emmanuel Macron, a la seva política de pactes-, ahir el president de Ciutadans, Albert Rivera, va alçar la veu. No va fer-ho, però, per moderar el discurs cedint a les veus crítiques que demanen que el partit s’abstingui i faciliti la investidura de Pedro Sánchez, sinó que va aprofitar per tancar la porta als que ho volen així: “Els que vulguin que el sanchisme campi al seu aire, que presentin un altre partit”, va asseverar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lluny, doncs, de donar una mica d’aire als sectors que li reclamen moderar el seu veto al president espanyol i presentar-li, com a mínim, una proposta programàtica de govern que l’obligui a mullar-se, Rivera va reblar el seu no a Pedro Sánchez, rebutjant qualsevol opció de facilitar la investidura. Davant del consell general del partit -el màxim òrgan entre congressos-, Rivera va intentar espolsar-se les pressions amb un discurs en què, davant dels que defensen que és més responsable facilitar la investidura perquè no depengui dels independentistes, va assegurar que “el que és una qüestió d’estat és mantenir una oposició ferma al sanchisme”.

Un missatge rotund que Rivera va voler situar com un avís als que intenten condicionar-lo des de fora del partit, però que va ser llegit per tothom com un avís per a navegants als crítics que continuen dins la formació taronja llançant missatges públics contraris a la línia que fixa el líder de Ciutadans. El mateix Toni Roldán -que dilluns desfermava la tempesta amb la seva dimissió- responia immediatament a través del seu Twitter que “no cal crear un nou partit, només asseure’s, exigir reformes, regeneració i que no hi hagi pactes amb el nacionalisme”. De fet, just abans de la reunió, Juan Carlos Girauta -un dels homes de confiança de Rivera- havia avisat directament Luis Garicano, com a cara visible del corrent crític, que la seva posició era “minoritària” dins del partit, com va quedar palès en la votació forçada dilluns a l’executiva en què l’estratègia de Rivera va obtenir 23 vots a favor, per només quatre en contra i tres abstencions.

Tanmateix, intentant minimitzar la sensació de purga als crítics, fonts del partit van afanyar-se a remarcar que el missatge de Rivera no volia ser tant en clau interna com externa, en un avís a les “patronals, sindicats o bancs que li diuen el que ha de dir”. I és que aquesta va ser una altra de les novetats del discurs de Rivera, que en els últims dies ha rebut crítiques des d’institucions que fins ara li havien estat majoritàriament benevolents. Rivera va adreçar-se directament a “patronals, sindicats i mitjans de comunicació” defensant “la seva llibertat d’opinar el que vulguin” però demanant que això fos compatible “amb la llibertat del partit de decidir sense tuteles”.

“Contra l’establishment”

Rivera va anar més enllà i va arribar a erigir el partit taronja com una formació contrària a l’establishment. Segons va dir, Ciutadans va néixer “contra l’establishment del nacionalisme” i ara, un cop fet el salt a l’Estat, segueix combatent “l’establishment del bipartidisme”. Per a Rivera, que va ser aplaudit reiteradament pels presents en un intent de mostrar unitat després d’una de les setmanes més convulses de la història de Ciutadans, el partit és “un riu amb molts afluents”, però en el qual “tots han de remar en una mateixa direcció”.

En un intent de girar full a la divisió interna, Rivera va centrar la resta del seu discurs en el que realment uneix la formació taronja: les crítiques a l’independentisme, utilitzat ahir un cop més com a ariet per atacar el PSOE. En aquesta ocasió, però, l’ase dels cops a més de Sánchez va ser també l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero. “Però qui s’ha cregut que és? Això no és Veneçuela, aquí són els jutges els que emeten les sentències”, va dir després que el dirigent socialista mostrés el seu desig que la decisió del Suprem en el judici del Procés no dificulti el diàleg. Rivera va insinuar també que Sánchez volia fer servir Zapatero com a interlocutor amb el govern català. “¿Aquest és el mediador que volien?”, es va preguntar. A la ultradreta de Vox, en canvi, que posa com a condició per donar suport als governs del PP i Cs una agenda de retrocessos per al col·lectiu LGTBI i els immigrants sense regularitzar, Rivera no s’hi va referir en tot el discurs.

Podem no descarta l’acord

Malgrat la duresa amb què Rivera va tornar a descartar ahir qualsevol opció de facilitar la investidura de Sánchez, ahir el líder de Podem, Pablo Iglesias, va insistir que “no és descartable” que Ciutadans i el PSOE arribin a un acord, tot i que va admetre que veu “més probable” una coalició amb Unides Podem. Per ara, socialistes i liles continuen sense posar-se d’acord sobre si aquest acord ha de comportar l’entrada dels d’Iglesias al consell de ministres o només en càrrecs intermedis.

Ahir la ministra d’Educació en funcions i portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Celaá, va tornar a demanar “responsabilitat” als partits facilitant la investidura i va dir que no volen noves eleccions. La partida, però, continua oberta.

Acord a Castella i Lleó entre el PP i Ciutadans

Malgrat que el líder de Ciutadans a Castella i Lleó, Francisco Igea, ha sigut un dels més crítics amb la política de pactes de l’executiva federal, finalment s’ha mantingut fidel a la línia marcada per Madrid i va arribar ahir a un pacte de govern per ser vicepresident en una comunitat autònoma que presidirà, un cop més, el PP. Ho farà, però, amb Alfonso Fernández Mañueco, que pren el relleu de Juan Vicente Herrera, president de la Junta entre el 2001 i el 2019.

El líder de Cs a Castella i Lleó, Francisco Igea, defensa públicament l’abstenció a la investidura de Pedro Sánchez. Després de les eleccions autonòmiques, Igea es va mostrar partidari d’un pacte amb el PSOE a la comunitat per posar fi al “clientelisme” dels populars a la regió. Fa tres dies, Igea va defensar públicament una abstenció del partit a la investidura de Sánchez i es va posar al costat del ja exportaveu econòmic de Cs Toni Roldán, tot i que va assegurar que no abandonaria el partit. Des de la direcció de la formació es van mostrar molestos.

stats