Política 03/12/2012

PSC i ICV critiquen el suport de CiU a les polítiques d'austeritat a Madrid i Brussel·les

ERC culpa "la deslleialtat de l'Estat" de la necessitat de demanar el rescat i denuncia el dèficit fiscal català

R. Tugas / R. Mateos
2 min

BarcelonaEl PSC i ICV-EUiA, en les rèpliques a la compareixença d'Artur Mas a la diputació permanent del Parlament per donar explicacions sobre l'adhesió de Catalunya al fons de liquiditat autonòmic (FLA), han comprès que la Generalitat hagi demanat el rescat, però li han recriminat al president català que hagi fet costat a les polítiques d'austeritat a Madrid i Brussel·les que ha criticat en la seva intervenció inicial. "No l'hem sentit ni un cop anar a Europa a demanar un canvi", li ha retret la portaveu econòmica dels socialistes, Rocío Martínez-Sampere, que també li ha recordat el seu suport a la llei d'estabilitat espanyola que permetia la intervenció de les comunitats autònomes, just abans de reconèixer també l'error del PSOE i el PSC d'haver avalat la reforma constitucional per fixar-hi el principi d'estabilitat financera. Ha puntualitzat posteriorment, però, que els socialistes van suprimir primer l'impost de patrimoni i després van rectificar i el van tornar imposar i, per això, ha demanat que el Govern faci el mateix amb l'impost de successions. "És excepcional de Catalunya que a la vegada que es retallen despeses es retallin ingressos", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vostès van creure de forma entusiasta amb les polítiques d'austeritat", ha lamentat al seu torn el líder d'ICV, Joan Herrera, que no recorda "ni un mot de crítica [de Mas] a l'estafa generalitzada" que suposa el que ha titllat com a 'austericidi'. És per això que ha reclamat "una cimera per plantejar la modificació de les lleis d'estabilitat i el nou article de la constitució, per dir que ja n'hi ha prou d'aquesta estafa", i ha subratllat que la fundació CatDem -vinculada a CDC- reconeix que la pressió fiscal catalana és set punts inferior a la mitjana europea. Tant PSC com ICV han demanat també un gir en les polítiques econòmiques i socials per evitar unes retallades "amb tan poca sensibilitat social". "Principi de realisme, tot, però també canvi de prioritats per enfocar la crisi", ha reclamat Martínez-Sampere.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, ha usat un altre to i ha fet autocrítica per la gestió del tripartit. "Sempre hem dit que ens fèiem coresponsables de la situació", ha assenyalat, però ha puntualitzat que "el moll de l'os [del problema de les finances] és la deslleialtat contínua de l'Estat", i ha xifrat en 8.600 milions el deute de Madrid amb Catalunya. Finalment, el republicà ha preguntat a Mas si preveu accedir de nou al FLA el 2013, tal com després li ha reconegut. "La paradoxa és que un país com Catalunya, amb un dèficit de 16.000 milions, s'hagi d'acollir a un fons de rescat i pagar interessos", ha denunciat Puigcercós, que creu que "l'objectiu del PP és minar tot el marge financer de la Generalitat".

stats