Política 16/09/2016

Romeva defensa el referèndum com l'única sortida al procés en una entrevista a Politico

El conseller d’Exteriors, que s'ha reunit amb congressistes a Washington, subratlla la voluntat dels catalans de decidir el seu futur en una votació el 2017, "fins i tot sense l'aprovació" de l'Estat

Ara
2 min
Captura de l'entrevista de 'Politico' a Romeva

Barcelona"Romeva no veu altra opció que la de celebrar un referèndum fins i tot sense l'aprovació del govern central". Amb aquestes paraules resumeix Politico el missatge que el conseller d'Exteriors ha portat als Estats Units, on durant tres dies s'ha reunit amb congressistes per explicar-los el procés sobiranista. En una entrevista en aquest mitjà a Washington, Romeva reclama la celebració d'un referèndum el 2017 perquè els catalans "puguin decidir el seu futur" i denuncia la negativa de l'Estat a abordar el conflicte amb Catalunya "a través de la democràcia i les negociacions". "Això és el que estem demanant a Catalunya, i el que oferim", afegeix Romeva, que no descarta la via unilateral per posar les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Politico fa notar que la qüestió catalana està lluny de ser un tema de primer ordre a Washington, si bé subratlla que els congressistes com el republicà de Califòrnia Dana Rohrabacher, amb qui s'ha reunit Romeva i que ja ha defensat el dret a decidir, coneixen bé el conflicte amb Espanya. Així mateix, recorda que "centenars de milers de persones van inundar els carrers de Barcelona diumenge passat" per celebrar la Diada i reclamar el referèndum sobre la independència.

La UE seria "pragmàtica" en cas d'independència

Romeva aprofita en l'entrevista per combatre un dels principals arguments de l'Estat contra la independència: la possible sortida d'una Catalunya independent de la Unió Europea (UE). En aquest sentit, considera que, davant d'un estat català, Europa seria "pragmàtica". "No estic dient [que la permanència a la UE] estigui garantida. Només estic dient que és possible. Dependrà de l'interès de tots els actors", argumenta el conseller, que conclou: "Hem vist amb Grècia tots els esforços per mantenir els grecs [a la UE], i amb els britànics, mira tots els esforços que hi havia per mantenir-los dins".

stats