Política 11/03/2015

Rull defensa acordar ja "un punt de partida obert" sobre el full de ruta i que després s'hi sumi Unió

El coordinador de CDC insisteix des de Madrid que el programa electoral d'UDC haurà de ser explícitament independentista, si vol sumar-se a l'acord

Ara
3 min
El coordinador general de CDC, Josep Rull, durant l'esmorzar informatiu a l'hotel Ritz de Madrid. EFE

MadridEl coordinador general de Convergència, Josep Rull, ha explicat aquest dimecres des de Madrid que ja tenen un "document sòlid" de base sobre el full de ruta cap a la independència i que un acord amb ERC està "molt avançat", tal i com ha avançat aquest dimecres l'ARA. En un esmorzar informatiu a l'hotel Ritz, Rull ha defensat que es tracta d'"un punt de partida obert" que té la voluntat de sumar-hi altres formacions com Unió un cop decideixi si opta per la independència en el referèndum previst pel pròxim 14 de juny. "La idea és ampliar aquesta base fins al 27-S i creiem que estem en condicions de fer-ho", ha assenyalat Rull en un esmorzar amb absència de dirigents d'UDC. "Si som capaços d'explicar als catalans que estem molt avançats i tenim els deures fets, això donarà confiança", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull ha insistit que esperen presentar-se a les eleccions del setembre com a CiU ja que "junts sumem més", però que per a això és necessari "compartir part del programa electoral". CDC no està disposat a renunciar a un programa electoral "clar i explícit" per la independència, ha insistit. "La voluntat és tenir un punt de partida i inclusiu i fins el 27-S poder incorporar el màxim de formacions polítiques, si volem guanyar, i UDC és una peça molt important", ha puntualitzat.

Reivindicació de la marca CDC

El dirigent de CDC ha insistit que esperen que "l'escenari" d'una separació de CiU "no es produeixi" i ha puntualitzat que "sense la unitat de CiU, el 9-N no hauria estat possible, i a conseqüència d'això està querellada la vicepresidenta del govern espanyol, Joana Ortega, membre destacadíssima d'UDC".

Des de la direcció de Convergència veuen dos blocs molt diferenciats dins la formació liderada per Duran: el dels diputats al Parlament, més partidaris de Mas, i el dels partidaris de Duran, concentrats sobretot a Madrid. CDC creu que el primer grup pot tenir més suport en el referèndum convocat per Unió a la seva militància el pròxim 14 de juny per decidir el full de ruta de cara al 27-S i si s'aferra a l'aposta independentista.

Preguntat sobre si el futur d'Unió passa amb Duran o sense, ha respost que "això ho ha de decidir Unió i Duran i Lleida en el seu debat intern". "Tenim un respecte absolut a UDC i donem la benvinguda al referèndum sobre la proposta del 27-S", ha afegit.

Resposta a Junqueras

Rull ha defensat Unió dels atacs d'Esquerra, després que Oriol Junqueras acusés Duran de dilatar el procés. "La nostra voluntat no és radicalitzar els convençuts, sinó ampliar la base dels catalans que ara tenen dubtes i que es podrien integrar a aquesta majoria a favor de l'Estat propi a Catalunya", ha dit.

Un programa electoral "clar i explícit" per la independència

El coordinador de CDC lamenta que no quedés clar el cap de setmana que el seu objectiu és la independència. Per a Rull, "Convergència és més que un partit independentista", per això han optat per enfocar el seu to nacionalista durant el procés de refundació del partit. El número dos de Convergència ha garantit que es presentaran el 27-S amb "un programa clar, explícit i diàfan a favor de la independència" per després "gestionar en termes raonables" el manteniment dels "vincles de primer ordre" que tenen Espanya i Catalunya. "Som un partit nacionalista que treballa per la independència", ha insistit.

stats