PAÍS VALENCIÀ
Política 05/05/2015

Rus s’enroca malgrat la pressió del PP perquè plegui

El president de la Diputació de València seguirà al capdavant de la institució fins a les eleccions

Salvador Almenar
3 min

ValènciaEl cas d’Alfonso Rus s’ha convertit en una partida d’escacs entre la direcció del Partit Popular i l’expresident del partit a la demarcació de València. D’una banda, la direcció del carrer Génova de Madrid ha orquestrat una estratègia per assetjar verbalment Rus, esquitxat per corrupció, i forçar-lo a deixar la presidència de la Diputació de València i l’alcaldia de Xàtiva. Rus, però, s’ha enrocat i, conscient que té la paella pel mànec i que el partit no li pot arrabassar les actes de diputat provincial i de regidor, té decidit aguantar tots els atacs i acabar la legislatura sense dimitir dels dos càrrecs electes que ostenta. Si el PP guanya la partida a Rus serà per desgast, malgrat que al partit comencen a assumir que el tauler quedarà com està fins a les eleccions municipals i autonòmiques del dia 24 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’ordre és seguir intentant doblegar Alfonso Rus perquè abans de les eleccions hagi renunciat a la presidència de la Diputació, a l’alcaldia i a ocupar el número u de la llista municipal del PP de Xàtiva. Sense capacitat d’actuar directament en el terreny institucional, destacats dirigents del PP estatal van sumar-se ahir a la campanya de desprestigi iniciada divendres passat pels populars valencians.

El PP no actuarà fins al dia 25

La més contundent a l’hora de criticar Rus va ser la candidata a la presidència de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que va reconèixer que li fa “absoluta vergonya” haver compartit militància amb el president de la Diputació de València, a qui va instar a “presentar la seva baixa voluntària i renunciar a tots els seus càrrecs”. “Per vergonya torera hauria d’haver renunciat a la seva acta i estar demanant perdó a la resta de companys”, va dir Cifuentes, que també es va referir al cas Púnica en assenyalar que “desgraciadament” al PP de Madrid no és que hi hagi “pomes podrides”, sinó que hi ha hagut “melons podrits”, amb un ex secretari general, Francisco Granados, que dorm a la presó com a presumpte responsable de la trama de corrupció Púnica.

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer costat a la decisió presa dissabte per Alberto Fabra de sol·licitar l’expulsió de Rus, mentre que el vicesecretari d’organització del PP, Carlos Floriano, va assegurar que les gravacions en les quals sembla que se sent l’exdirigent valencià comptant bitllets són “vergonyoses”.

Tot i la vergonya que els dirigents del partit diuen que els provoquen les informacions sobre les pràctiques de Rus, Floriano va explicar que el PP no actuarà fins després de les eleccions i, per tant, ni promourà ni donarà suport a cap moció de censura contra Rus a l’Ajuntament de Xàtiva o a la Diputació, perquè seria una “impostura electoral” i un intent de “teatralitzar” la situació.

“Com a mínim que m’escoltin”

Ahir Rus, que medita si presentar-se a les municipals, també va parlar i ho va fer per criticar la manera d’actuar del seu expartit. Després d’assegurar que les gravacions són “mentida” i proclamar la seva innocència, l’alcalde de Xàtiva va lamentar no haver tingut la possibilitat d’explicar-se: “El mínim que poden fer és cridar-me, escoltar-me i després fer el que hagin de fer”. “Haurà sigut la primera vegada en l’organització, que jo sàpiga, que sense escoltar algú l’han apartat”, va retreure Rus als dirigents del PP.

stats