Política 28/07/2020

Ruta en caravana d'Òmnium aquest estiu per exigir l'amnistia i qüestionar la monarquia

L'entitat organitzarà actes en una quarantena de municipis catalans fins al 10 de setembre

Anna Mascaró
2 min
Els vicepresidents d'Òmnium Marcel Mauri i Marina Llansana en la presentació de la campanya a la plaça Universitat

BarcelonaCampanya de protesta itinerant. Els representants d'Òmnium Cultural s'enfilaran aquest estiu a una rulot per recórrer (si la pandèmia els hi permet) tants municipis catalans com sigui possible portant-hi una denúncia de la monarquia i la situació dels presos polítics i exiliats, en forma d'exposicions, xerrades, espectacles infantils i cinema a la fresca. La idea és arribar a una quarantena de localitats d'aquí al 10 de setembre, com una manera d'escalfar motors abans de la Diada. "Fem aquesta crida a aixecar el país pels drets i les llibertats, l'amnistia de tots els presos polítics i l'autodeterminació", ha anunciat Marcel Mauri. De moment, no està previst que el president de l'entitat Jordi Cuixart, que compleix la condemna per l'1-O en un règim de tercer grau, participi en aquestes activitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els actes es faran en un espai mòbil que comptarà amb un petit escenari, una petita exposició, una cantina i una botiga. L'aforament serà limitat a causa de la crisi sanitària, i es controlarà l'entrada, on també es donarà gel hidroalcohòlic als assistents. Aquest cap de setmana la rulot ja ha estat a Berga i Manlleu, i demà serà a Santa Coloma de Farners. Segons ha explicat la també vicepresidenta d'Òmnium Marina Llansana, les activitats es duran a terme de dimecres a diumenge, entre les 18.00 h i les 23.00 h. L'últim acte es farà el 10 de setembre a Barcelona.

Vestit amb una samarreta amb el lema "God won't save the king", Mauri ha assegurat que seran especialment crítics amb la monarquia, contra qui l'entitat ha iniciat una campanya en l'últim mes: "El 3-O la monarquia va prendre partit a favor de l'¡A por ellos!", ha lamentat. L'entitat va presentar fa unes setmanes una querella criminal contra el rei emèrit per les presumptes irregularitats que la Fiscalia del Tribunal Suprem investiga en relació a la construcció de l'AVE de la Meca. Amb tot, ha advertit Mauri, les accions de denúncia també s'estendran a "tots els poders de l'Estat" que impedeixin el projecte polític independentista.

stats