Política 11/09/2013

Vargas Llosa titlla els nacionalismes de retorn "a la tribu" i de "tara" de la qual és "difícil deslliurar-se"

El premi Nobel de Literatura evita valorar directament el procés sobiranista català

Joan Faus
1 min

MadridL'escriptor peruà Mario Vargas Llosa -un fervent crític dels nacionalismes- ha evitat aquest dimecres valorar el procés sobiranista català, però sí que ha fet una reflexió genèrica sobre els nacionalismes, que ha considerat que suposen un retorn "a la tribu" i que són una "tara" de la qual és "difícil deslliurar-se" però que cal "combatre-la amb enorme energia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa per presentar la seva última novel·la, 'El héroe discreto', el premi Nobel de Literatura del 2010 ha citat les reflexions del filòsof austríac Karl Popper sobre com "la crida de la tribu mai desapareix" i suposa "tornar a una comunitat per no haver de prendre decisions per nosaltres mateixos sinó que les prengui la tribu". I ha afegit: "Això és el nacionalisme, una abdicació de la responsabilitat i d'escollir un mateix la seva pròpia vida".

Tot seguit Vargas Llosa ha recordat els "estralls atroços que genera el nacionalisme", i com a exemple ha citat les guerres mundials, i, en una possible referència a Catalunya, ha dit que també l'han experimentat societats avançades i modernes, com el Japó i Alemanya.

stats