Política 16/01/2018

Sánchez Ulled defensa que l'objectiu del pacte amb Millet era que reconegués els fets

El fiscal del cas Palau creu que la sentència revela "un mecanisme de corrupció política"

Agències
2 min
El fiscal d’Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled durant el seu al·legat final al judici del 9-N.

BarcelonaEl fiscal del cas Palau, Emilio Sánchez Ulled, ha defensat aquest dimarts que va arribar a un pacte amb l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet "per tal que, si reconeixia els fets, es feia una concessió i hi havia una rebaixa de la pena". Ulled va demanar deu anys i dos mesos de presó per a Millet i el seu ex director administratiu, Jordi Montull, i finalment se'ls ha condemnat a nou anys i vuit mesos de presó i a set anys i mig de presó respectivament, però per a la filla de Montull, Gemma Montull, la pena ha estat superior a la sol·licitada: quatre anys i mig de presó tot i que la Fiscalia en demanava dos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'objectiu era el reconeixement dels fets", ha insistit el fiscal en declaracions a Catalunya Ràdio recollides per Europa Press. De totes maneres, Ulled preveu que les defenses recorrin la sentència al Tribunal Suprem i ha apuntat que la fiscalia podria fer el mateix, ja que no s'ha condemnat l'empresa Ferrovial pel pagament de comissions a CDC a través del Palau perquè la jutge considera que el delicte ha prescrit. "Vam fer uns càlculs determinats i considerem que no havia prescrit, però el tribunal no ho ha considerat així: ha fet els seus propis càlculs i ha dit que sí que havia prescrit". Per això, el fiscal ha afirmat que es presentarà un recurs de cassació.

Ulled ha defensat que, tot i que el finançament de partits polítics per part d'empreses era legal en el moment dels fets investigats, s'han jutjat "uns delictes determinats" com són el tràfic d'influències retribuït i el desviament de fons cap al partit, ha assenyalat. "Si en aquest moment el finançament dels partits polítics hagués estat il·legal, tindríem els mateixos delictes i un més", i ha celebrat que la sentència assumeix el 95% de la tesi de la fiscalia.

A més, ha refusat que s'hagi de compensar el Palau pels diners desviats a CDC perquè "els diners mai van tenir com a destinatari el Palau de la Música", sinó que l'entitat va ser una canonada que va permetre el moviment de fons, ha tornat a explicar Sánchez Ulled. Amb tot, el fiscal considera que la sentència és "pedagògica, socialment necessària i molt reveladora d'un mecanisme de corrupció política".

En declaracions a TV3 recollides per l'ACN, Sánchez Ulled ha celebrat el contingut de la resolució perquè el tribunal reconeix que la seva tesi "és correcta i la dona per provada", tot i que ha lamentat que sigui "evident" que no s'ha arribat fins "al fons" per conèixer els responsables de l'espoli. Per a Sánchez Ulled, l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, no actuava sol. "El sentit comú apuntava a aquesta direcció, però no vaig tenir prou proves per adreçar-me contra ningú", ha assenyalat el fiscal.

stats