Política 30/10/2019

Sánchez s'erigeix com el candidat de la Catalunya "oblidada" pel Govern i assimila l'independentisme a la ultradreta

Un miler de persones protesten a Viladecans contra l'acte de precampanya del president en funcions

Marc Toro / Xavi Tedó
4 min
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, saludant als assistents a l'acte de Viladecans

ViladecansUn miler de persones amb cartells de “ Sit and talk ” i cridant “Sánchez, no ets benvingut” van rebre ahir el president espanyol en funcions a Viladecans, en el seu tercer acte de precampanya a Catalunya. Una mobilització que el candidat socialista per al 10-N va ignorar en el seu discurs, en el qual -paradoxalment- va acusar l’independentisme d’haver girat l’esquena als partidaris de la unitat d’Espanya. Eren aquests catalans els que ahir va voler seduir Sánchez. Davant les 1.300 persones -segons el PSC- que van assistir a l’acte a l’edifici Cúbic, el cap de l’executiu espanyol va oferir-se a la “Catalunya no independentista”, “oblidada” i “relegada”, va dir, pel Govern. “La Catalunya que no vol confrontació, divisió ni fractura, que no es resigna a sentir-se estrangera en la seva pròpia terra!”, va clamar des de l’escenari, on va erigir de nou el PSOE com a antídot de la suposada “crisi de convivència”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A dos dies perquè comenci la campanya, el candidat socialista va tornar a comparar l’independentisme “més recalcitrant” amb la ultradreta. “Els independentistes diuen que només hi ha una Catalunya minúscula, quan n’hi ha moltes, i la ultradreta una única Espanya, quan està plena de diferents sensibilitats”, va opinar. Sánchez es va agafar a aquest argument per reivindicar el veto al diàleg amb el president de la Generalitat, situant-lo implícitament dins de l’independentisme que comparava amb l’extrema dreta: “No reconeix la meitat dels catalans”, es va queixar. “Abans de parlar amb Sánchez, que Torra parli amb la mitja Catalunya que no és capaç de veure”, va afegir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va acusar el moviment independentista de “no respectar les idees dels que no pensen com ells”.

“Gràcies, conseller d’Interior!”

Entre els motius esgrimits per Sánchez per no parlar amb Torra, el candidat socialista també va esmentar el de la condemna poc clara que el president hauria fet de la “violència” als carrers i la seva manca de “solidaritat” amb els policies ferits pels aldarulls. Uns disturbis que va definir com “un atac dels violents a la societat catalana”, motiu pel qual va lloar la tasca dels cossos policials en “defensa” dels catalans. Els Mossos van ser els encarregats ahir de blindar el recinte a Viladecans davant la multitud que, convocada pels CDR i Pícnic per la República, equiparava els socialistes al PP i els acusava de “feixistes”, “carcellers” i “terroristes” pel seu paper en la repressió de l’independentisme. Els manifestants no van poder traslladar el seu missatge al president espanyol en funcions, que ni per entrar ni per sortir del recinte va passar per la porta principal, per esquivar la protesta. La concentració, amb recurrents crits a favor de la independència i la llibertat dels presos polítics, va transcórrer sense incidents, seguint la tònica habitual dels últims dies, però això no va evitar les crítiques dels socialistes.

WhatsApp Image 2019-10-30 at 19.33.20

“Aquí parlem. Que es quedin fora els que es diuen demòcrates però han vingut a rebentar l’acte”, va deixar anar l’alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, ja dins del míting, i gran part del discurs d’Iceta va servir per criticar els disturbis. “No és un dret cremar contenidors, ni agredir la policia, ni cremar un cotxe o intentar bloquejar una estació o un aeroport”, va deixar anar, i va afegir que amb els socialistes “els carrers no seran mai ni dels uns ni dels altres, els carrers seran de tots”. En la mateixa línia que Sánchez, Iceta va agrair la tasca dels cossos policials i, en un dels hits del míting, també va celebrar el paper del conseller d’Interior, Miquel Buch, qüestionat per Torra i part dels partits del Govern. “Gràcies, conseller d’Interior, perquè està a l’altura de la seva responsabilitat”, va cridar, cosa que va arrencar els aplaudiments del públic.

L’endemà que Iceta mateix forcés el PSOE a incloure en el seu programa electoral les referències a les declaracions de Granada i de Barcelona, que estableixen les bases del model federal, el líder del PSC va assegurar que la proposta dels socialistes passa per “protegir els drets de tots, garantir la unitat d’Espanya i el respecte a la llei”, així com per protegir l’autogovern de l’amenaça d’involució de les tres dretes. “Pedro, tens i tindràs sempre el suport del socialisme català!”, va dir al president espanyol, intentant esvair qualsevol dubte de discrepància amb el PSOE.

La solució a una “època fosca”

Sánchez va deixar clar que accedir a les peticions del PSC respecte al programa electoral no necessàriament ha d’anar acompanyat d’un canvi de discurs amb Catalunya, que ha endurit aquestes últimes setmanes. Així, no va parlar de plurinacionalitat ni de federalisme, i va reivindicar la “fermesa”, “proporcionalitat” i “temperància” amb què considera que està actuant davant l’“època fosca” i “difícil” a Catalunya. “Els independentistes han comès un error molt important, subestimar la fortalesa de la democràcia”, va dir. El líder socialista es va vantar dels suposats efectes de la seva política per aturar el Procés i la va contraposar a la de les tres dretes a l’Estat. A més, va afirmar que en set anys de Mariano Rajoy al govern espanyol es va “triplicar” el nombre d’independentistes i va alertar que amb el PP, Cs i Vox a la Moncloa “Torra i Puigdemont farien l’onada”.

Discurs de mà dura però contenció amb les mesures contra l’independentisme seran en aquesta campanya la recepta de Sánchez per intentar caçar els vots de Cs que recelen de l’extremisme dels taronges. Una estratègia que confia que tingui efecte a tot l’Estat però sobretot a Catalunya, on hi ha un bon grapat de vots en joc. És per això que, després d’encetar de facto la campanya a Viladecans, el dia 8 la tancarà a Barcelona. S’haurà de veure si aquesta Catalunya “oblidada” compra al PSC les contradiccions amb el diàleg i la poca concreció amb la proposta per resoldre el conflicte.

stats