POLÍTICA
Política 07/02/2014

Santamaría, sobre les balances: "No es pot optar només pel sistema que va bé al discurs propi"

La vicepresidenta espanyola critica implícitament que la Generalitat prioritzi el mètode de flux monetari, malgrat que el cert és que els publica tots, però obvia que l'Estat només publicarà la balança que minimitza el greuge fiscal català

M.colomer
2 min
Els ministres de Justícia, Alberto Ruíz Gallardon (esquerre), i el d'Economia (dreta), amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría / EFE

Barcelona"Als ciutadans se'ls ha de donar tota la informació, no optar només pel sistema que va bé al discurs propi". Així s'ha expressat aquest divendres al migdia la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que llançava implícitament un dard a la Generalitat, a qui el PP acusa de publicar només el càlcul dels fluxos fiscals amb el mètode que xifra el dèficit fiscal català en 16.000 milions. Però el cert és que la Generalitat, tant durant el tripartit com amb CiU, i el govern espanyol l'únic cop que les ha publicat, sota direcció de José Luis Ropdríguez Zapatero, han fet públics sempre els càlculs amb tots els mètodes i variables homologats acadèmicament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha obviat, però, que els "comptes públics regionalitzats" que promou el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, només calcularan el saldo fiscal amb un sol dels mètodes, el de càrrega del benefici, que minimitza el greuge fiscal català. L'economista Ángel de la Fuente, coordinador dels experts que han dissenyat la nova forma de calcular els fluxos fiscals entre ciutadans i no entre territoris, ja ha reconegut que amb aquest càlcul el dèficit fiscal de la Generalitat es va situar a l'entorn dels 11.000 milions el 2011, però no ho considera un greuge, sinó la conseqüència lògica que els catalans tinguin una renda superior a la mitjana espanyola. Aquesta xifra s'obté del càlcul amb el mètode de càrrega del benefici, i és exactament la mateixa xifra que va fer públic el Govern el 2012 al costat de la de 16.000 milions, resultant del càlcul amb la fórmula del flux monetari.

Xifres confuses

"Les balances, no hi ha un sol criteri per determinar-les ni els resultats són homogenis, sinó que són fins i tot [poden ser] contradictoris", ha avançat Sáenz de Santamaría, que no ha respost, en canvi, per què el seu govern oferirà només un dels càlculs i no tots, com reclama ella a la Generalitat. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha conclòs que "les relacions econòmiques, financeres i monetàries entre territoris, quan es porten segles d'imbricació, són molt més complicades del que sembla".

stats